Radboud Universiteit Nijmegen


Katholiek erfgoed leeft voort in `virtueel museum'

Iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van het Nederlands katholicisme in de negentiende en twintigste eeuw kan vanaf 2 november terecht in het Digitaal Katholiek Erfgoedhuis, een initiatief van de Radboud Universiteit Nijmegen en het Katholiek Documentatie Centrum. Bezoekadres van het Digitaal Katholiek Erfgoedhuis: www.nederlandskatholicisme.nl

Homepage Digitaal Katholiek Erfgoedhuis

Het Digitaal Katholiek Erfgoedhuis (DKE), de naam zegt het al, is een website gebouwd als een huis. Iedere kamer van het huis heeft een ander thema. Voor de aankleding van het huis wordt geput uit de uitgebreide collectie van het Katholiek Documentatie Centrum van de Radboud Universiteit, bestaande uit foto's, film, geluidsfragmenten en andere gedigitaliseerde bronnen zoals boekillustraties, schoolplaten, dia's en devotieprentjes.

Het Digitaal Katholiek Erfgoedhuis wil een bijdrage leveren aan de kennis over religie en confessionele verhoudingen in Nederland. Deze kennis behoort tot de nationale historische canon en zal in de komende decennia aan gewicht winnen, omdat religie weer deel uitmaakt van het politieke en maatschappelijke debat.

De belangrijkste doelgroep van het DKE zijn jongeren vanaf 16 jaar. Voor hen worden ook lessenreeksen en losse lesbrieven aangeboden, die te gebruiken zijn in lessen geschiedenis, maatschappijleer en/of levensbeschouwing.

Ingewikkelde begrippen worden toegelicht wanneer men er de cursor boven zet:

Bij enkele begrippen is toelichtend bronmateriaal verzameld, dat verschijnt als er op het begrip wordt geklikt:

Het bronmateriaal bestaat uit foto's, teksten, geluid en video. Bij dit bronmateriaal zijn toelichtende omschrijvingen te vinden en eventuele verwijzingen naar verdiepende literatuur of webpagina's:

Onderaan iedere pagina is een overzicht te vinden van verdiepende literatuur
en verwijzingen naar plaatsen op het internet, waar meer informatie en bronmateriaal
te vinden is.

Marit Monteiro is hoogleraar Geschiedenis Nederlands katholicisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen en initiatiefneemster van het DKE. Ze vindt het belangrijk dat jongeren die niet zijn opgegroeid in een maatschappij waarin kerk of geloof een centrale rol spelen, kennis kunnen nemen van een tijd waarin dat wel zo was. `Je kunt de geschiedenis van Nederland niet begrijpen zonder kennis van de confessionele verhoudingen in de negentiende en twintigste eeuw. Zonder te vervallen in nostalgie over het verleden of een veilig verzuilde samenleving, moeten we constateren dat we nauwelijks meer weten hoe religie levens kan structureren. Sterker nog: met die tijd hebben velen gebroken. En dat maakt het nu soms ook moeilijk om mensen te begrijpen die leven naar religieuze principes - of dat nu katholieken, orthodoxe protestanten of moslims zijn.'

De illustratie op de voorpagina van deze Wetenschapsagenda is een schoolplaat waarop een bisschop een nieuwe kerkklok inzegent. Terwijl misdienaars de kerkklok ´dopen´ (ze besprenkelen de klok met wijwater) leest de bisschop een wijdingsgebed voor.

Op de eerste foto op deze pagina zien we drie leden van de Heilige Kindsheid, verkleed als zuster, engel en broeder (waarschijnlijk een capucijn). De foto is gemaakt na een optocht van de Heilige Kindsheid, die op verschillende plaatsen jaarlijks werden georganiseerd. Kinderen liepen verkleed als Chinezen, indianen, negertjes, zusters, engeltjes en paters in een processie. De Heilige Kindsheid was een pauselijke organisatie, die het doel had de missie te bevorderen. Leden van de Heilige Kindsheid, kinderen tot twaalf jaar, baden elke dag voor (heiden-)kinderen in missielanden, die nog geen kennis hadden gemaakt met het ware (katholieke) geloof en spaarden iedere maand een klein bedrag voor de missie.

De beelden uit deze rubriek mogen gratis worden overgenomen mits als bron wordt vermeld: Katholiek Documentatie Centrum, Radboud Universiteit Nijmegen.
Naar boven

* Digitaal Katholiek Erfgoedhuis (vanaf 2 november)
* Persbericht opening Digitaal Katholiek Erfgoedhuis

Contact
Voor meer informatie over het Digitaal Katholiek Erfgoedhuis: info@nederlandskatholicisme.nl

Wetenschapsredactie
(024) 361 60 00
wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl