Museum Beelden aan Zee


PERSBERICHT

MUSEUM BEELDEN AAN ZEE

Imago. Beelden van Caspar Berger

02.11.2007 t/m 06.01.2008

De beeldhouwer Caspar Berger (1965) kruipt in de huid van Michelangelo en Cellini. Op ontraditionele wijze refererend aan deze Europese beeldhouwkunst onderzoekt hij in zijn concepten de relaties tussen binnenkant, buitenkant, imago en werkelijkheid. Voor de inhoud laat hij zich inspireren door politieke machtsverhoudingen, voor de vorm gebruikt hij mallen van levende lichamen, om later het gietproces in brons een blijvende invloed te laten hebben op zijn werk.

Afdruk van het eigen lichaam
Om zijn ideeën om te kunnen zetten in vorm maakt Berger gebruik van de huid van modellen. Of het nu gaat om een onderzoek naar politieke of kerkelijke macht, naar het zelf of naar het imago, keer op keer zien we afdrukken van levende lichamen, die zijn concepten vertolken. De huid doet daarbij dienst als de onomkeerbare grens tussen uiterlijk en innerlijk. Maar Berger manipuleert deze grens, door afdrukken die hij maakt van huid in siliconen binnenste buiten te keren. Zo brengt hij verwarring aan in de vaste patronen en laat hij de toeschouwer zich afvragen waar de grens tussen binnenkant en buitenkant werkelijk ligt.

Positieve en negatieve huid
Berger keert de huid om in zijn beelden, zo bracht hij voor het beeld Imago (2007) een laag siliconen aan op zijn naakte bovenlichaam. Hij stroopt deze tweede huid af en keert deze weer om tot een positieve buste. Deze bedekt hij met was, waardoor er een hol positief ontstaat, waarbij de gelaatstrekken zich aan de binnenkant van het beeld bevinden. Het is de meest eerlijke en radicale vorm van het zelfportret, waarbij het portret een letterlijke afdruk is van het zelf. Een dergelijke ontwikkeling zagen we al eens in de nieuwe figuratieve beeldhouwkunst, vanaf de jaren negentig. De Britse kunstenaar Marc Quinn (1964), vulde een mal met zijn eigen bloed om het ultieme zelfportret te bereiken.

Brons
Na een periode in was gewerkt te hebben, voert Berger nu vrijwel al zijn sculpturen uit in brons. Het brons gieten brengt nieuwe artistieke mogelijkheden met zich mee, waar Berger, in tegenstelling tot anderen, gebruik van maakt. Waar het werken in brons voor sommige kunstenaars het bevriezen van
---

een moment is of een noodzakelijk kwaad om de houdbaarheid van een beeld te verzekeren, betekent

het voor Berger juist de groei naar volwassenheid, de voltooiing. Berger heeft de eigenschappen inherent aan het gebruik van brons als materiaal geaccepteerd. De kleur van het materiaal, de verandering door invloed van de elementen, de sporen van het gietproces maken eveneens deel uit van zijn beeldhouwkunst.

De weg naar de voltooiing van het beeld Imago werd vastgelegd door film- en documentairemaker Annick Vroom. In deze film zien we alle tussenstadia van het beeld en het worstelen van Berger met het zoeken naar de juiste vorm. Wat uiteindelijk overblijft is een beeld zoals velen van de hand van Berger, een ambachtelijke constructie, vol dramatiek en schoonheid, eigentijds maar ook verwijzend naar de traditionele beeldhouwkunst.

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Imago. Caspar Berger, met bijdragen van Frits Scholten, Anne Berk en Jan Teeuwisse. Een uitgave van Waanders uitgevers, Zwolle, in samenwerking met museum Beelden aan Zee, Scheveningen. Nederlandstalig, 128 pagina's, paperback, ISBN-13 978 90 400 8420 1, 29,95.

//////////////////////////////////////////////////////////////////// EP ////////////////////////////////////////////////////////////////////////

De pers wordt uitgenodigd voor de voorbezichtiging van de tentoonstelling op vrijdag 2 november a.s. van 11.00 ­ 17.00 uur. Voorts wordt de pers uitgenodigd de opening van de tentoonstelling bij te wonen, eveneens op 2 november a.s. om 17.30 uur.

Voor inhoudelijke toelichting: Emma van Proosdij, medewerker PR Tel. +31 (0)70 358 90 76
e-mail: vanproosdij@sculptuurinstituut.nl


---

MUSEUM BEELDEN AAN ZEE FACTSHEET

Adres: Harteveltstraat 1
2586 EL Den Haag-Scheveningen

T +31 (0)70 358 58 57
F +31 (0)70 358 40 50
W www.beeldenaanzee.nl
E info@beeldenaanzee.nl

Openingstijden: di. t/m zo. 11.00 - 17.00 uur

Tentoonstelling: Bronzen beelden van Caspar Berger. Bij de tentoonstelling wordt de film `Caspar Berger en het ontstaan van zelfportret 5: Imago' van Annick Vroom vertoond.

Datum: 02.11.2007 t/m 06.01.2008

Catalogus: Imago. Caspar Berger, met bijdragen van Frits Scholten, Anne Berk en Jan Teeuwisse. Een uitgave van Waanders uitgevers, Zwolle, in samenwerking met museum Beelden aan Zee, Scheveningen. Nederlandstalig, 128 pagina's, paperback, ISBN-13 978 90 400 8420 1, 29,95.

Toegangsprijzen: volwassenen 7,-- kinderen tot 5 jaar gratis kinderen van 5 tot 12 jaar 3,50 studenten/scholieren 3,50

Rondleidingen: Rondleidingen kunnen tenminste 14 dagen van te voren worden gereserveerd. Kosten: 35,-- voor groepen van maximaal 20 personen, exclusief entree.

wijzigingen voorbehouden


---