Gemeente Grootegast


'Schiet de sport zijn doel voorbij ...?'

Vrijdag 2 november 2007 te Groningen

Provinciaal Sportcongres
De maatschappelijke rol van de sportvereniging staat centraal tijdens het congres. De politiek ziet graag dat sportverenigingen hun sociaal-maatschappelijke functie uitbreiden, dan wel beter gebruiken. Verenigingen moeten (meer) samenwerken met bijvoorbeeld het onderwijs en de buurtverenigingen.

Vroeger was sporten een doel op zich. Vandaag de dag zien we dat sport meer en meer wordt ingezet als middel om problemen te bestrijden. Denk daarbij aan de opvang van hangjongeren, integratie van allochtonen en het tegen gaan van obesitas. Door deze ontwikkelingen is de rol van de sportvereniging de laatste jaren veranderd.

Maar willen en kunnen de sportverenigingen dat wel? Worden nieuwe ideeën opgelegd door de politiek of worden ze ook gedragen door de sportvereniging? Hebben sportverenigingen de kennis en vaardigheden om problemen in de samenleving aan te pakken? En hebben ze daar de mankracht voor?

'Zijn (sport)verenigingen mede verantwoordelijk voor de aanpak van maatschappelijke problemen?'

Gedurende de dag zal dit thema als een rode draad door het hele programma lopen. De inhoud van de workshops (zie bijlage) is hierop aangepast. Er zijn verschillende workshops in twee ronden, waaruit u een keuze kunt maken.

Nieuw jasje Sportcongres en Sportcafé
Dit jaar worden het Sportcongres en Sportcafé in een geheel nieuw jasje gestoken: ter afsluiting van het Sportcongres kunt u nu ook deelnemen aan het Sportcafé. Voorgaande jaren waren dit twee losstaande evenementen. Het Sportcafé wordt in de vorm van een Lagerhuis discussie aangeboden, waarbij alle (sport)verenigingen mee kunnen praten met prominenten uit de sportwereld.

U kunt de discussie aangaan met enkele genodigden, zoals Joop Alberda, Arend Glas, Tjerk Bogtstra, Berend Rubingh en Henk Kok. Jan Rijpstra, burgemeester van Tynaarlo, zal de discussie leiden. U bent van harte uitgenodigd om uw mening te geven. Mocht u niet bij de workshops aanwezig kunnen zijn, dan kunt u ook enkel deelnemen aan de discussie in het Sportcafé. Opgave voor het Sportcafé is niet nodig.

Met een sterke discussieleider en nieuwe aansprekende gasten hoopt de organisatie op wederom een geweldige opkomst. Het belooft een zeer interessant programma te worden!

Programma

Sportcongres
12:00 - 12:30 Ontvangst met lunch 12:30 - 13:15 Opening door Tjerk Bogtstra en Berend Rubingh 13:15 - 14:30 Workshopronde 1 14:30 - 14:45 Pauze en wisseling 14:45 - 16:00 Workshopronde 2

Sportcafé 16:00 - 17:30 Lagerhuis discussie 17:30 - 18:00 Borrel Locatie : Euroborg, Noorderpoortcollege

Kosten : gratis

Opgave : voor 19 oktober 2007 via www.huisvoordesportgroningen.nl. Hier kunt u ook de informatie over de workshops vinden

Voor aanvang ontvangt u een bevestiging per email of per post, inclusief een routebeschrijving.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Huis voor de Sport Groningen
Arlette Julsing
Telefoonnummer: 0598 - 32 32 00
E-mail: a.julsing@huisvoordesportgroningen.nl