Zimbabwe: aantal hiv-besmettingen blijft dalen
01 november 2007, Harare - Het aantal hiv-besmettingen in Zimbabwe blijft dalen, sneller dan elders in de wereld. Dit is onder meer te danken aan het feit dat jongeren in dit land minder seksuele partners hebben en meer condooms gebruiken. Toch is er nog geen reden voor een feestje.
Het aantal seropositieve zwangere vrouwen in Zimbabwe daalde van 25,7 procent in 2002 naar 21,3 procent in 2004 tot 17,7 procent in 2006. De Zimbabwaanse overheid en internationale experts meldden gisteren dat zij aan de hand van deze gegevens schatten dat het aantal hiv-besmettingen onder de volwassen bevolking momenteel 15,6 procent bedraagt.
Minder partners, meer condooms
Bij de zwangere vrouwen bleek dat vooral onder meisjes en vrouwen tussen de 15 en 24 jaar minder hiv-besmettingen voorkomen. Jonge mensen blijken meer en meer hun seksuele gedrag aan te passen. Ze hebben minder partners en gebruiken meer condooms, iets wat door de Zimbabwaanse overheid flink wordt gestimuleerd. De Nationale Aidsraad werkt hiervoor samen met Unicef en het United Nations Population Fund (UNFPA). Beide organisaties hebben hiervoor programma's ontwikkeld en met extra geld kunnen die worden uitgebreid. Ze willen zich ook richten op het weerbaar maken van meisjes, het trainen van onderwijzers, het via sport promoten van veilig seksueel gedrag en het opleiden van jongeren die leeftijdgenoten kunnen voorlichten.
Te veel mensen krijgen geen hulp
Ondanks deze positieve berichten is er in het sterk verarmde Zimbabwe geen reden voor een feestje. Dat ruim 15 procent van de bevolking hiv-besmet is, blijft betreurenswaardig. Tweederde van de mensen met hiv krijgt geen aidsremmers. Er zijn in Zimbabwe naar schatting 98.000 zwangere vrouwen met hiv en in 2006 kregen slechts 8.500 van hen medicijnen om te voorkomen dat zij het aidsvirus op hun kinderen overdragen. Festo Kavishe, directeur van Unicef Zimbabwe: "Het aantal mensen met hiv daalt ook, omdat velen van hen gewoonweg aan de gevolgen van aids zijn overleden. Het feit blijft dat we het aantal preventieprogramma's moeten opschroeven dat we meer mensen van aidsremmers moeten voorzien."