VU Medisch Centrum
persbericht

Amsterdam, 1 november 2007
2007/89/EK

Binnenkort 10.000ste oproep
Traumahelikopter VU medisch centrum vliegt 12,5 jaar

De traumahelikopter voor VU medisch centrum, verleent op 1 november 12,5 jaar assistentie bij ongevallen en overige trauma's. De helikopter brengt een mobiel medisch team (MMT), bestaande uit een chirurg of anesthesist en een verpleegkundige zo snel mogelijk op de plaats van een ongeval in aanvulling op de ambulance hulpverlening. Daardoor wordt ter plekke direct medische zorg verleend. Inzet van de traumaheli kan mensenlevens redden. Met ruim 1100 oproepen per jaar, waarbij het grootste deel leidt tot behandeling op de plaats van het ongeval, is de traumahelikopter niet meer weg te denken uit de dagelijkse traumazorg in deze regio.

De traumahelikopter is sinds mei 1995 operationeel. De eerste inzet was op 2 mei 1995 in de omgeving van Heemstede. De traumaheli hielp toen bij een slachtoffer van een verkeersongeval. In de eerste jaren bedroeg het aantal oproepen 700 per jaar, dit is inmiddels gegroeid tot ruim 1100. Binnenkort wordt de 10.000ste oproep verwacht. VU medisch centrum was het eerste medisch centrum met een traumahelikopter. Inmiddels zijn dat er vier (naast VUmc ook UMC St. Radboud, Universitair medisch centrum Groningen, Erasmus medisch centrum Rotterdam). Elke helikopter bestrijkt een verzorgingsgebied van circa 4 miljoen inwoners.

ANWB/Medical Air Assistance (MAA) verzorgt de vliegoperatie, zorgt voor de logistiek en levert de piloten. ANWB/MAA heeft 19 piloten in dienst en beschikt over 5 helikopters, type EC 135. Daarmee kan geheel Nederland binnen de daarvoor gestelde tijdslimiet worden aangevlogen. De traumahelikopter van VUmc is onderdeel van het Mobiel Medisch Team (MMT) van Traumacentrum Noord-West-Nederland. Het MMT is paraat tussen 7.00 en 24.00 uur. Tijdens daglicht en tot 19.00 uur per helikopter, daarbuiten per MMT-auto over de weg.

Uit onderzoek blijkt dat de opvang in het eerste uur na een ongeval essentieel is voor het herstel van de patiënt. Het voordeel van de traumahelikopter is dan ook dat het zogenoemde 'golden hour' optimaal benut wordt doordat een medisch team zo snel mogelijk ter plaatse is. Een deel van de behandeling die anders in het ziekenhuis zou plaats vinden, wordt naar de patiënt op straat gebracht.

Het inzetgebied van de helikopter is groot (de helikopter kan binnen 15 minuten 60 km afleggen) en omdat het medisch team gedurende een groot deel van een etmaal paraat staat kan een helikopter binnen twee minuten na de oproep in de lucht zijn.