Halleh Ghorashi sloopt hokjesdenken in Heermalezing van de Alliantie
01/11/2007 16:24
De Alliantie
Voor de Enneüs Heermalezing had de Alliantie dit jaar Halleh Ghorashi uitgenodigd. Zij is bijzonder hoogleraar management van diversiteit en integratie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Voor een gehoor van bestuurders, directeuren en medewerkers uit de corporatiebranche, de bouwwereld en de overheid hield zij op donderdag 25 oktober in het Raadhuis van Hilversum een gloedvol, actueel betoog.
Onder de titel 'Culturele diversiteit: voorbij het denken in hokjes' trok zij van leer tegen de tijdgeest die de culturele verschillen tussen mensen uitvergroot en geen oog heeft voor echte diversiteit en gemeenschappelijkheid. Hierdoor komt wat ons als mensen aan elkaar bindt onvoldoende tot zijn recht.
In haar lezing ging Halleh Ghorashi ook in op de taak van woningcorporaties. Zij dienen de leefbaarheid te verbeteren in de wijken. Corporaties moeten ervoor waken zich niet te verliezen in kortetermijnoplossingen, waarbij 'allochtonen' niet vanuit hun kwaliteiten en talenten, maar vooral vanuit hun status als 'allochtoon' worden benaderd. Woningcorporaties moeten een 'open mind' hebben om de aanwezige emancipatiekracht op lokaal niveau te herkennen, te erkennen en zonodig bij te sturen. Culturele diversiteit is daarbij een gegeven, de fixatie hierop moet verdwijnen. Openheid en nieuwsgierigheid zou de basishouding moeten zijn. Dialoog, ontmoeting en vernieuwing komen tot stand wanneer er een balans is tussen het gelijk-zijn en verschillend-zijn. Cultuur is slechts een van de aspecten van het samenzijn, samenwerken en samenleven. Dat besef maakt etnisch-overstijgende verbindingen tussen mensen mogelijk, aldus Halleh Ghorashi.
Reactie woningcorporatie de Alliantie
Jim Schuyt, directievoorzitter van de Alliantie, vond de lezing 'inspirerend en een welkom positief geluid in een tijd waarin verdieping in elkaars motieven en opvattingen uit de mode is, gelet op de toon en de aard van het politiek debat over allochtonen en de Nederlandse identiteit.'
'Gelukkig hebben wij door onze brede aanpak in probleemwijken al snel geleerd verder te kijken dan onze neus lang is. De werkelijkheid is altijd rijkgeschakeerd en veelkleuriger dan de eerste, oppervlakkige waarnemingen. Vooropgezette meningen houden niet lang stand als je dicht op de problematiek zit. Daar komt nog eens bij dat ons werk een lange adem heeft. Het gaat om jarenlange investeringen in wijken en in mensen. Wij geloven in de kracht van de wijk, in het aanboren van talenten en in het bieden van perspectief aan bewoners.
Maar we blijven daarbij wel, net als Jos Leenhouts van de Mondriaan Onderwijsgroep -die uitvoerig commentaar op de lezing gaf- met beide benen op de grond van de weerbarstige werkelijkheid staan. Wat doe je als er tien meiden in de klas in bourka's verschijnen? Een pasklaar antwoord is er dan niet. In ieder geval in gesprek gaan, nadenken over het hoe en waarom. Is dit een puberaal geintje of zit er meer achter? Met de openheid en nieuwsgierigheid van Halleh Ghorashi kom je misschien hier ook al een heel eind.'
http://www.de-alliantie.nl