Zorgapplicatie wint prijs van 1 miljoen euro

01/11/2007 16:16



DDK & Partners



Met het toekennen van de 3e M? prijsvraag aan Zorgveiling.nl is opnieuw een signaal afgegeven dat de webapplicatie kan bijdragen aan goedkopere, efficiëntere en kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg.

Uit handen van staatssecretaris Frank Heemskerk van het ministerie van Economische Zaken ontving het bedrijf vandaag een geldprijs van ruim 1 miljoen euro. Dat bedrag wordt door het bedrijf verdubbeld en gebruikt om verdere groei van het aantal gebruikers mogelijk te maken.

Volgens het juryrapport is de webapplicatie "een interessante en veelbelovende innovatie die alle kansen op opschaling verdient". De jury erkent verder dat de patiënt het voor het zeggen heeft. Het juryrapport: "De stem van de individuele zorggenieter komt tot uitdrukking in het bepalen welke zorgdiensten worden ingekocht. Het voorstel sluit aan bij een erkend systeemfalen in de zorg."

M? is een actieprogramma dat tot stand kwam door intensieve samenwerking tussen de ministeries van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken, Justitie, Verkeer en Waterstaat, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Directeur John Paap van Zorgveiling BV is verheugd met het toekennen van de prijs van ruim een miljoen euro. "Na eerder de erkenning van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en een plek in de Top 100 van meest innovatieve bedrijven van businessmagazine Bizz, is dit wederom een bewijs dat onze webapplicatie een middel is om de zorg goedkoper en efficiënter te maken."

Paaps uitspraken worden ondersteund door aansprekende feiten. In de gemeenten Spijkenisse, Bernisse en Rozenburg - het zogenaamde 'Spijkenisser-model' - vond het afgelopen jaar een pilotproject onder zo'n 100.000 inwoners plaats. De drie gemeenten kochten hun WMO huishoudelijke hulp in via de webapplicatie en wezen deze vervolgens toe aan hun inwoners. "Tijdens de proefperiode is gebleken dat niet alleen een besparing tot 20 procent is opgetreden, maar dat de efficiëntie toenam", zegt wethouder Hanneke Hamerslag van de gemeente Spijkenisse. "Bovendien hebben de kleinere zorgaanbieders de mogelijkheid gekregen om in Spijkenisse aan de slag te gaan."

Daarnaast heeft de pilot aangetoond dat geen ontwrichting van de arbeidsmarkt plaatsvindt door aanbesteding met Zorgveiling.

Zorgveiling.nl begon in maart 2005 met de webapplicatie waarbij de zorgvrager zelf bepaalt welke zorgaanbieder wordt ingeschakeld. Twee grote zorgverzekeraars gebruiken de webapplicatie voor het inkopen van kraamzorg. Deze oplossing wordt nu al gebruikt voor de inkoop van bijna 57.000 kraamzorgaanvragen per jaar. Ook hulpmiddelen en reïntegratietrajecten worden binnenkort via Zorgveiling.nl ingekocht en toegewezen. Door een investering van ruim twee miljoen euro zullen in de nabije toekomst jaarlijks 187.000 verzorgingen via het systeem worden ingekocht.

De webapplicatie brengt niet alleen de zorgvrager en zorgaanbieder samen, het zorgt er tevens voor dat er een continue klanttevredenheidsmeting plaatsvindt. Daarnaast biedt de webapplicatie een duidelijke prijs/kwaliteitsverhouding. Het gebruik van het systeem is voor consumenten, zorgverzekeraars en gemeenten gratis.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.m-ict.nl