Politie Midden- en West Brabant

Politie MW-Brabant gaat door met SMS-Alert

TILBURG, 1 november 2007

Nieuwe campagne om deelnemers te werven, op naar de 100.000 Deelnemers enthousiast over SMS-Alert

TILBURG: De korpsleiding van de politieregio Midden en West Brabant heeft besloten om door te gaan met SMS-Alert. Onlangs werd een evaluatie gehouden van het waarschuwingsysteem waarbij nu ruim 70.000 mensen zijn aangesloten. De 5300 deelnemers aan de enquête en de geïnterviewde politiemensen beoordelen SMS-Alert als een goed tot zeer goed middel. Er werken intussen tien politiekorpsen met dit systeem. De politie MW-Brabant start binnenkort een nieuwe campagne om het aantal deelnemers verder uit te breiden. Het streven is om op ten minste 100.000 aangesloten mobiele telefoons uit te komen.

Evaluatie
Uit de evaluatie blijkt dat veel mensen beter opletten na de ontvangst van een SMS´je (82,9%) en dat 71,4% verdachte situaties sneller doorbelt. Bijna de helft van de deelnemers voelt zich veiliger in hun wijk (41,1 %). Verder verklaren veel respondenten zich meer betrokken te voelen bij het politiewerk (51,2%). Ook zegt 2/3 van de geënquêteerden dat zij door deelname aan dit project een actieve bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid in de buurt (67,5%). Vrijwel hetzelfde aantal vindt dat zij middels SMS-Alert de politie kunnen helpen criminelen op te pakken (66,8%). Over het algemeen wordt het project SMS-Alert als zeer goed (43,7%) en goed (40,3%) beoordeeld. Uit de interne evaluatie kwam onder meer naar voren dat veel politiemensen vinden dat het waarschuwingsysteem nog meer kan worden ingezet. Ook vinden de agenten dat het aantal deelnemers moet worden uitgebreid.

Korpschef Frans Heeres: op naar de 100.000
De resultaten die we bereiken met SMS-Alert bij het terugvinden van vermiste kinderen en het oplossen van misdrijven staan voor mij bovenaan. Hoe meer mensen daar aan deel nemen hoe beter het is. SMS-Alert is een middel is dat ons helpt bij het verhogen van de veiligheid en dat de burger in staat stelt om op een relatief eenvoudige wijze daaraan bij te dragen. Meer dan 80% van de deelnemers aan de enquête bestempelt SMS-Alert als goed tot zeer goed. Waarachtig een prima rapport dus. Het komende jaar gaan we werken aan het verder optimaliseren van het systeem en willen we minimaal 30.000 deelnemers erbij. Ik ben trots als ik volgend jaar de 100.000ste aanmelding mag verwelkomen. Hoe meer mensen meedoen, hoe hoger de succesfactor.

Inzetten en resultaten
In het eerste half jaar van 2007 is SMS-Alert in MW-Brabant 68 keer ingezet. Het gaat dan om 38 vermissingen, 15 preventieberichten en 14 keer voor opsporingsdoeleinden. Daarnaast zijn drie berichten naar alle deelnemers verstuurd en één informatiebericht. Er werden onder meer vier vermiste kinderen en twee volwassenen dankzij het middel terug gevonden. Daarnaast werden drie inbrekers aangehouden en kon de identiteit van een onwel geworden man worden vastgesteld.

Start project
In juli 2004 startte SMS-Alert als pilot in de Tilburgse wijk Reeshof. Het doel van het project is het verbeteren van de communicatie met de wijkbewoners en hen te betrekken bij veiligheidstaken. Zo ontvangen de deelnemers een SMS-bericht als in hun wijk een kind vermist is of bijvoorbeeld een inbreker gesignaleerd wordt. De kern van SMS-Alert is het gericht informeren en alarmeren van buurtbewoners door een SMS-bericht. MW-Brabant is al lang niet meer de enige politieregio dat SMS-Alert gebruikt. Er zijn nog negen andere korpsen die het middel hebben geïmplementeerd. Bovendien zijn enkele anderen bijzonder geïnteresseerd. Onze regio speelt landelijk een voortrekkersrol.

Campagne
Tot op heden hebben zich circa 70.000 deelnemers aangemeld. De campagne om nieuwe deelnemers te werven zal zich dan ook onder meer richten op gemeenten waar het aantal participanten het laagst is. Het streven is om minimaal 30.000 nieuwe deelnemers te werven. Een hoger aantal deelnemers zal de succesfactor van SMS-Alert nog groter maken.

Aanmelden
Aanmelden gaat heel eenvoudig: door een sms-je te sturen naar 8844, met daarin de tekst PMWB, gevolgd door de postcode en het huisnummer van de aanmelder, wordt iemand opgenomen in het systeem. De procedure staat verder beschreven op www.politiemwb.nl

Auteur: Willem van Hooijdonk