Landelijke Studenten Vakbond


LSVb presenteert onderzoek studentenkamers

Huurprijzen en brandveiligheid scoren ver onder de maat

Utrecht, 30 november 2007 -- Van de Nederlandse studenten betaalt 40% meer huur dan wettelijk toegestaan. Ook is het dramatisch gesteld met brandveiligheid. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek dat vandaag wordt uitgebracht door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Maar liefst 9000 studenten keken via www.checkjekamer.nl hoe het gesteld is met hun kamer.

De huurprijzen van kamers komen regelmatig ver boven het wettelijk maximum uit. Schokkend is vooral het aantal studenten dat teveel betaalt. Maar liefst 4 op de 10 deelnemers aan het onderzoek betaalt teveel. In Amsterdam is dit zelfs 60%. Ook in Zwolle, Utrecht en Tilburg heeft een meerderheid van de studenten een hogere huur dan wettelijk toegestaan. Amsterdam is ook qua kamerprijs de nummer 1 met een huurprijs van gemiddeld 311,65 euro. De top 5 wordt aangevuld met opeenvolgend Haarlem, Leiden, Den Haag en Utrecht. Gemiddeld betalen studenten 251 euro kale huur per maand. De grootte van kamers verschilt flink per stad. Zo is de gemiddelde oppervlakte in Rotterdam 19,88 vierkante meter, en moet een Utrechtse student het doen met 15,75 vierkante meter. Door de kleine kamers komt Utrecht, na Amsterdam, op de tweede plaats wat betreft prijs per vierkante meter: 18,45 euro per maand.

Wellicht nog ernstiger zijn de uitslagen van de brandveiligheids-check. 2500 studenten vulden de vragen in. Ruim een derde van de studenten blijkt niet te beschikken over rookmelders, waardoor beginnende branden niet op tijd kunnen worden ontdekt. 1 op de 3 studenten heeft zelfs helemaal geen blusmaterialen in huis en slechts een vijfde van de ondervraagde studenten weet hoe zij blusmaterialen moeten gebruiken.

4 op de 10 studenten geeft aan niet te beschikken over vrije vluchtwegen. Studenten zouden meer verantwoordelijkheid kunnen nemen door vluchtwegen niet te belemmeren door fietsen of kratten bier, maar ook de huisbaas heeft verplichtingen. Het komt vaak voor dat vluchtdeuren en ramen niet open kunnen, of dat een brandtrap ontbreekt, aldus LSVb voorzitter Lisa Westerveld. In studentenhuizen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van stekkerdozen, wat bij verkeerd gebruik tot kortsluiting en brand kan leiden. Tenslotte geeft 28% aan oude apparaten als gaskachels of geisers in huis te hebben, dit kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen.

De LSVb houdt zich al jaren actief bezig met de kwaliteit van studentenkamers. Deze onderzoeksresultaten laten duidelijk zien waarom dit hard nodig is. De LSVb dringt daarom aan op maatregelen om de huidige problemen op te lossen.

Noot,