Vaccin baarmoederhalskanker CERVARIX nu in Nederland beschikbaar

01/11/2007 09:45



GlaxoSmithKline BV



Zeist, 1 november 2007-- Vanaf vandaag is het nieuwste vaccin van GlaxoSmithKline (GSK) in Nederland beschikbaar. Het gaat om Cervarix(R) dat beschermt tegen baarmoederhalskanker en de voorstadia daarvan. Baarmoederhalskanker ontstaat door chronische infectie met het Humaan Papilloma Virus (HPV) van het veelvoorkomende type 16 en 18. Het vaccin is geregistreerd voor vrouwen, vanaf de leeftijd van 10 jaar. HPV type 16 en 18 zijn samen verantwoordelijk voor ruim 70% van alle gevallen van baarmoederkanker. Het vaccin van GSK is met opzet zuiver en alleen gericht op de bescherming van meisjes en vrouwen tegen baarmoederhalskanker. Omdat het een ernstige en levensbedreigende ziekte is. In Nederland overlijden jaarlijks 250 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker openbaart zich vooral bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar, wanneer ze actief bezig zijn met hun carrière, de zorg voor hun gezin of beide. Het is na borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen onder de 45 jaar. Alle vrouwen lopen risico om tijdens hun leven een infectie met HPV door te maken. Dat feit is echter nog onvoldoende bekend onder Nederlandse vrouwen, zo blijkt uit Europees onderzoek in opdracht van GlaxoSmithKline.

Recentelijk is marktonderzoek verricht onder 4500 vrouwen in 10 Europese landen waaronder Nederland. Hoewel 9 van de 10 vrouwen wel van baarmoederhalskanker hadden gehoord, kenden maar weinigen de oorzaak. Slechts 1 op de 10 Nederlandse vrouwen weet dat baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus. Ook heeft slechts 1 op de 10 vrouwen over HPV gehoord en dat is vele malen lager dan de vrouwen in andere Europese landen.

Ter vergelijking: het verband tussen roken en longkanker is bij iedereen genoegzaam bekend. Heel weinig mensen daarentegen weten dat baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus. Terwijl dat laatste oorzakelijke verband meer dan 50 keer sterker is dan het oorzakelijke verband tussen roken en longkanker. In praktijk kun je dat vertalen naar: "waar baarmoederhalskanker is, is HPV". Van alle gevallen van baarmoederhalskanker is inderdaad 99,7% - bewezen - het gevolg van HPV.

HARDNEKKIGE MISVERSTANDEN
Verder blijkt uit het marktonderzoek dat er nogal wat hardnekkige misverstanden hebben postgevat:
- 41% van de ondervraagden meent ten onrechte dat baarmoederhalskanker erfelijk is bepaald of samenhangt met het optreden van kanker in de familie.
- Daardoor gelooft 47% van de vrouwen vervolgens ook niet dat elke seksueel actieve vrouw risico loopt op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker.
- 20% van de ondervraagden meent ten onrechte dat baarmoederhalskanker voornamelijk voorkomt bij oudere vrouwen.
- 25% denkt dat het hebben van meerdere partners het grootste risico is op ontstaan van baarmoederhalskanker. Terwijl in werkelijkheid alle vrouwen risico lopen omdat het om een veel voorkomend virus gaat.
- Bijna 1 op de 3 vrouwen gaf aan niet graag over het onderwerp met de huisarts te praten. Zij lopen zinvolle gezondheidsinformatie mis als gevolg van hun terughoudendheid, zo blijkt duidelijk.

VACCINATIE + UITSTRIJKJE: EEN NIEUWE AANPAK
Vaccinatie van meisjes met Cervarix kan baarmoederhalskanker als gevolg van besmetting door HPV 16 en 18 voorkomen. We spreken in dat geval van primaire preventie. Echter niet alleen meisjes en jonge vrouwen, maar àlle vrouwen lopen tijdens hun leven risico op HPV infectie. Daarbij komt dat het doormaken van een natuurlijke infectie helaas niet immuun maakt voor een nieuwe infectie door HPV. Het huidige bevolkingsonderzoek door middel van een uitstrijkje bij vrouwen vanaf 30 jaar, richt zich op vroege opsporing van al aanwezige afwijkingen. Men probeert via het uitstrijkje als het ware 'erger te voorkomen' en we spreken in dat geval van secundaire preventie. Via een uitstrijkje kun je abnormale cellen en voorstadia van kanker vaststellen, maar je pakt ermee niet de oorzaak aan. Vaccinatie kan dat juist wel. Daarom is voor vrouwen vanaf 30 jaar vaccinatie (primaire preventie) in combinatie met een uitstrijkje (secundaire preventie) de beste aanpak. Cervarix in combinatie met uitstrijkjes kan het risico op het ontstaan van baarmoederhalskanker terugbrengen met 94%, in vergelijking met niets doen.

GUNSTIGE BIJKOMSTIGHEID
Vaccinatie kan het optreden van baarmoederhalskanker en voorstadia van de ziekte fors terugbrengen en daarmee de noodzaak van aanvullende behandeling. Een gunstige bijkomstigheid is dat het de hevige onrust en onzekerheid bij vrouwen in geval van abnormale uitstrijkjes kan elimineren. Dat laatste lijkt in praktijk geen overbodige luxe: een tiende van de ondervraagde vrouwen kreeg abnormale resultaten terug van hun laatste uitstrijkje. Van hen gaf 25% aan bang en bezorgd te zijn geweest tijdens de procedure en de periode van afwachten van de uitslag.

OVER GLAXOSMITHKLINE
Het ontwikkelen van geneesmiddelen en vaccins die het risico op kanker verminderen, is een van de beste verdedigingsmechanismen tegen de ziekte. Om dit te bereiken investeert GlaxoSmithKline in onderzoek naar de onderliggende oorzaken van sommige soorten van kanker. Onze missie is de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door hen in staat te stellen meer te doen, zich beter te voelen, en langer te leven.