HR Managers zien groei werkgelegenheid in oktober stabiliseren
01/11/2007 09:31
Human Resources
Dit is een origineel persbericht.
PERSBERICHT
Gouda, 1 november 2007
HR Managers zien groei werkgelegenheid in oktober stabiliseren
Dit blijkt uit de resultaten van de in oktober gehouden enqu(ee)te van HRM-bemiddelaar
Van den Boogaart Human Resources onder HR Managers. De enqu(ee)te wordt sinds januari 2004 maandelijks verricht en geeft aan wat voor ontwikkelingen HR Managers verwachten ten aanzien van de werkgelegenheid. Voor de komende 6 maanden, maar ook op het moment van enqu(ee)teren. Daarnaast geven diezelfde HR Managers hun verwachtingen aan met betrekking tot de ontwikkeling van het aantal moeilijk vervulbare vacatures.
De resultaten van oktober 2007:
Hoofdindex: De verwachte ontwikkeling van de werkgelegenheid
De HRM-index van oktober 2007 is uitgekomen op 66,0 (september: 63,9). De verwachting van de responderende HR Managers over de groei van de werkgelegenheid in de komende zes maanden is daarmee in oktober toegenomen ten opzichte van de verwachting die in september werd geuit. Het percentage respondenten dat de komende 3 tot 6 maanden een stijging van de werkgelegenheid verwacht, komt in oktober op 39,2%, waar in september nog 39,1% werd gemeten. Het percentage HR Managers dat een afname verwacht, bedraagt in oktober 2007 7,2%, waar dit vorige maand nog 11,4% was. Uit de achterliggende cijfers blijkt opnieuw dat groei verwacht wordt in de werkgelegenheid voor functies in Productie, Techniek en Verkoop.
Deelindex: De huidige ontwikkeling van de werkgelegenheid
De deelindex van de actuele werkgelegenheidsontwikkeling komt in oktober uit op 64,9 (september 63,6). In oktober zag 38,1% een reële stijging, 53,6% ziet geen verandering en 8,3% ziet een afname van de werkgelegenheid. Dit laatste is een duidelijke verbetering ten opzichte van vorige maand. Uit de achterliggende cijfers blijkt dat men vooral een toename ziet van werkgelegenheid in Productie, Techniek en Verkoop.
Deelindex: Verwachting t.a.v. moeilijk vervulbare vacatures
De deelindex voor de moeilijk vervulbare vacatures kwam in oktober op 72,9 (september 73,4). Een lichte daling dus, maar nog steeds een hoge stand. Ruim 96,1% ziet het aantal moeilijk vervulbare vacatures niet afnemen. 49,7% daarvan ziet een toename van het aantal moeilijk vervulbare vacatures, tegen 48,9% vorige maand. Slechts 3,8% ziet het aantal moeilijk vervulbare vacatures afnemen. Precies een jaar geleden stond deze deelindex op 74,2 en in oktober 2004 nog op 47,1. HR Managers geven hiermee aan te verwachten dat de problemen om de juiste mensen aan te trekken aanhouden. De achterliggende cijfers geven aan dat het komende halfjaar vooral problemen verwacht worden bij het aantrekken van personeel in Productie, Techniek en Financiële functies. Opvallend is dat dit voor zo'n 60% functies zijn op HBO- en academisch niveau en dat de functiegebieden waar krapte wordt geconstateerd zich blijven verbreden.
Commentaar Carel van den Boogaart op de HRM-index(en) van oktober 2007:
De hoofdindex lijkt te stabiliseren na wat maanden van mindere verwachtingen ten opzichte van de maanden ervoor. Toch zou het me niet verbazen wanneer het CBS binnenkort minder banengroei bekend maakt over de afgelopen kwartalen dan de kwartalen daarvoor. Of alle HR Managers zouden moeten liegen als ze de vragenlijst voor de HRM-index invullen, maar die kans lijkt me toch niet groot. Zeker niet als we kijken naar het aantal respondenten dat nu alweer vanaf januari 2004 iedere maand meewerkt. We mogen ons verheugen in een behoorlijk vaste groep trouwe respondenten. Vanaf deze plaats nog maar eens bedankt aan al die mensen, Zonder uw inbreng natuurlijk geen index, waarvan akte!
Mij komt het eerder voor dat er bij veel organisaties een probleem is met de bezetting van de openliggende arbeidsplaatsen. Wanneer we naar de deelindex kijken van de moeilijk vervulbare vacatures dan zou het ook zo kunnen zijn dat ondernemingen nu al zoveel moeite hebben met het vinden van de goede mensen, dat het geen zin zou hebben het aantal arbeidsplaatsen uit te breiden. Er zijn immers toch geen (goede) mensen voor te vinden. Daarmee wil een lagere index dus niet zeggen dat het slechter gaat of zal gaan met de economie in Nederland. Wel kan het betekenen dat arbeid naar die landen verplaatst wordt waar de arbeidsmarkt potentieel biedt dat wel beschikbaar is en aansluit op de vraag. Nog een beetje te vroeg om conclusies te trekken natuurlijk, maar ik ben erg benieuwd hoe de grote moeite met het vinden van de juiste arbeidskrachten gaat inwerken op de groeidoelstellingen die ongetwijfeld weer in de jaarplannen komen te staan. Hoe zit het binnen uw organisatie? Wordt dit aspect meegenomen in de bespiegelingen en/of targets?
Technische toelichting:
De HRM-index wordt uitgedrukt in een waarde op een schaal van 0 tot 100. Bij een cijfer van 50 houden de verwachtingen elkaar exact in evenwicht. Bij een cijfer van bijvoorbeeld 52,3 verwacht een kleine meerderheid dat de werkgelegenheid een stijging zal laten zien. Een cijfer van 35,8 geeft aan dat een forse meerderheid een daling verwacht. De informatiepagina (www.hrmindex.nl) geeft meer gedetailleerde, gedifferentieerde informatie over de resultaten.
De index komt tot stand door beantwoording van een aantal vragen door Human Resources Managers. De HRM-index is gebaseerd op ruim 1000 volledig ingevulde reacties. Dit aantal geeft een zeer representatief beeld van de mening van alle Human Resources Managers op het gebied van de werkgelegenheid. Omdat HRM'ers als eerste binnen organisaties geconfronteerd worden met ontwikkelingen op werkgelegenheidsgebied vult de index een lacune op binnen de bestaande indicatoren over de arbeidsmarktontwikkelingen. Niet alleen ten behoeve van HRM'ers zelf, maar ook voor financieel analisten, beleggers en andere speciale groepen. Wel dient opgemerkt te worden dat de situatie binnen kleinere bedrijven, waar over het algemeen geen HRM-professionals in dienst zijn, buiten beschouwing blijft.
Voor vragen over de HRM-index verwijzen we u naar onze website: www.hrmindex.nl