Praten over dementie helpt

30/10/2007 14:04
Alzheimer Nederland


Op 1 november 2007 viert Alzheimer Nederland het 10-jarige bestaan van de Alzheimer Cafés. De Alzheimer Cafés hebben in 10 jaar tijd een onmisbare plaats veroverd in de zorg voor mensen met dementie en hun naasten. Maandelijks bieden zij op 140 plaatsen in het land een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, mantelzorgers en hulpverleners.

De rol van Alzheimer Cafés
Een Alzheimer Café is een maandelijkse ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, mantelzorgers en hulpverleners. De bezoekers krijgen informatie over dementie en kunnen ervaringen uitwisselen. De cafés worden door een regionale afdeling van Alzheimer Nederland georganiseerd. Een belangrijk doel van het Alzheimer Café is het taboe dat op dementie rust te slechten. De ziekte uit schaamte en verdriet doodzwijgen brengt mensen met dementie en hun omgeving in een isolement. Praten over dementie helpt hen ermee te leven.

Verjaardagsboekje 10 jaar Alzheimer Café
Ter gelegenheid van het 10-jarige jubileum van het Alzheimer Café heeft Alzheimer Nederland een speciale uitgave over de cafés laten maken: 'Lachen, huilen en wijzer worden, 10 jaar Alzheimer Café'. In het kleurrijke boekje wordt door middel van foto's en interviews een intieme inkijk gegeven in het Alzheimer Café. Wat betekent het Alzheimer Café voor de bezoekers? Wat brengt een Alzheimer Café de vrijwilligers? Wat zijn de succesfactoren van het Alzheimer Café? Maar ook, wat kan er anders of beter? In het voorwoord van het jubileumboekje beschrijft Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet waarom het Alzheimer Café zo belangrijk is. "De cafés maken dementie bespreekbaar en leveren daarmee een grote bijdrage aan de maatschappelijke acceptatie en integratie van mensen met dementie." Openheid over deze ziekte is nodig, vindt Verbeet, die zelf een dementerende moeder heeft.

Een man met dementie vertelt in het boekje: "In het café hoor je nieuwe dingen. Ik leer er ook mensen kennen. Nu zeg ik gewoon tegen iedereen, ook buiten het café: "ik heb Alzheimer." "In het Alzheimer Café kan je alles zeggen, zonder schroom en g(ee)ne", zegt een zoon van een moeder met dementie. Hij prijst de formule van de succesvolle cafés. "Met lotgenoten praat je makkelijker. Je weet zeker dat je begrepen wordt. Bovendien is het leerzaam". Hij had vaak confrontaties met zijn moeder, totdat hij een Alzheimer Café bezocht. "Tijdens het eerste bezoek aan een Alzheimer Café drong pas echt tot me door dat mijn moeder ziek was. De verhalen van andere bezoekers opende mijn ogen: mijn moeder heeft een ziekte. Zij kan niets doen aan haar dwarsigheid, stemmingswisselingen en eindeloze gemopper. Het is geen onwil. Ze is ziek. Ik besefte dat ik mij moeders gedrag moest accepteren. Vanaf die dag verdwenen onze confrontaties."

Feestconferentie
Op 1 november 2007 wordt het 10-jarige jubileum van het Alzheimer Café met een feestelijke conferentie gevierd in het cultuur- en congrescentrum Antropia in Driebergen. De vrijwilligers van de Alzheimer Cafés staan deze dag centraal. Zonder hen is er geen Alzheimer Café mogelijk. Heleen Dupuis, lid van de eerste kamer, zal haar persoonlijke ervaringen met dementie en de Alzheimer Cafés met de bezoekers delen.

Dementie: feiten en cijfers
Het aantal mensen met dementie stijgt als gevolg van de vergrijzing van de bevolking. De belangrijkste en meest bekende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer. Nederland telt momenteel ongeveer 270.000 mensen met dementie. Jaarlijks komen er 30.000 nieuwe dementiepatiënten bij. Volgens berekeningen van de Gezondheidsraad zal het aantal mensen met dementie de komende decennia verdubbelen.

Dementie is een ziekte waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Daaraan gepaard treden (in wisselende combinaties) veranderingen op in de persoonlijkheid, de stemming en het gedrag. Dementie heeft ingrijpende gevolgen voor patiënten en hun naasten. 2/3 van alle mensen met dementie woont thuis. Gemiddeld duurt de ziekte acht jaar, waarvan mensen gemiddeld zes jaar thuis wonen. Mantelzorgers spelen een belangrijke rol in de zorg voor mensen met dementie. Gemiddeld genomen zijn er drie mensen betrokken bij de verzorging van een persoon met dementie (bron: Sociaal Cultureel Planbureau). Meer dan een miljoen Nederlanders hebben dus in hun nabije omgeving met dementie te maken.

Collecteweek Alzheimer Nederland van 5 t/m 10 november 2007

Links: http://www.alzheimer-nederland.nl Website: http://www.alzheimer-nederland.nl