Hoogheemraadschap van Rijnland



Rijnland start proef om verzilting te verminderen

Het hoogheemraadschap van Rijnland begint binnenkort met een aantal proeven om verzilting door zoute en voedselrijke kwel uit diepe polders te verminderen. Dat gebeurt door het dichten van wellen. Uit de proef moet blijken of weldichting een goede methode is om de hoeveelheid zouthoudend water die uit de bodem omhoog komt terug te dringen. Daarnaast wil Rijnland in kaart brengen waar de wellen zich in het Rijnlandse gebied bevinden.

Technieken

Tijdens de proef onderzoekt Rijnland welke van twee technieken het meest succesvol is om wellen te dichten. De proef vindt plaats op drie locaties binnen Rijnland (twee in polder De Noordplas, een in de Haarlemmermeerpolder). De proef loopt van november 2007 tot eind 2009. De kosten bedragen ongeveer EUR 355.000. Rijnland werkt in dit project samen met GeoDelft en TNO.

Verzilting

Zeventig procent van de verzilting van het Rijnlandse boezemwater is afkomstig uit diepe polders als De Noordplas en de verwachting is dat de verzilting op de lange termijn met 30 procent zal toenemen. Ruim de helft van het verzilte water in de polders komt uit wellen. Het dichten hiervan levert dus een aanzienlijke vermindering van de zoutbelasting op.

Kwetsbare teelten

Verzilt boezemwater kan tot schade leiden bij sommige kwetsbare teelten, zoals de boomteelt en de bollenteelt. Om dat te voorkomen spoelt Rijnland het boezemsysteem wekelijks door met zoet water uit de Hollandsche IJssel. Deze doorspoeling is door de verwachte klimaatveranderingen op termijn waarschijnlijk niet langer mogelijk. 'Droge voeten, schoon water!'