Ingezonden persbericht


Eerste Grand Prix Mondivin gewonnen door Merlot

De eerste editie van de nieuwe wijn-spijswedstrijd Grand Prix Mondivin is gewonnen door restaurant Merlot in Amersfoort. Tijdens de spannende finale op 22 oktober in De Echoput in Hoog Soeren eindigden Aagje Deken in Middenbeemster en Elzenduin Beach in Ter Heijde aan Zee respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Extra onderscheidingen waren er voor Cordial in Oss en Avocado in Amersfoort: bij deze deelnemers was niet de combinatie maar wel het gerecht zo innovatief dat een vermelding niet achterwege mocht blijven.

Villány

De Grand Prix Mondivin is een nieuwe wedstrijd voor chefs en sommeliers. De opdracht is een eigentijds gerecht op basis Nederlands wild te bereiden dat past bij Domaine Mondivin 2003 uit Villány, de Zuid-Hongaarse streek die beroemd is om zijn rode wijnen. Het domein, sinds 1992 eigendom van Erik Sauter en Jan van Lissum, werd enige tijd geleden bezocht door Christie's wijnveilingmeester en Master of Wine Michael Broadbent, die aangenaam verrast was over het hoge kwaliteitsniveau dat hier bereikt werd met de cabernet franc-druif. Andere succesvolle producenten uit deze regio zijn onder meer Ede Tiffán, Atilla Gere en József Bock.

Proefnotitie Domaine Mondivin 2003:

100% cabernet franc; fel granaatrood, rijpe en frisse tonen in geur en smaak, rijk aan fruit, mooie vulling, krachtig en soepel, veel lengte. De wijn staat inmiddels bij verschillende Nederlandse restaurants op de kaart, waaronder Beluga, De Bokkedoorns, Parkheuvel, De Librije en Ciel Bleu.

Unieke jury

Het bijzondere van de jury van de eerste Grand Prix Mondivin was dat de invloedrijkste restaurantgidsen erin vertegenwoordigd waren:

Iens Boswijk - IENS Independent Index

Guido Nijssen - Lekker

Hans van de Meeberg - Special Bite

Erik Sauter - Domaine Mondivin, Chapeau! Magazine en Proefschrift

Theus de Kok - projectleider Nationale Wildacademie.

Jan van Lissum - GaultMillau, The Wine & Food Association, Proefschrift

Dezelfde wijn, maar toch anders

Hoewel deze ene wijn het uitgangspunt vormde voor de wedstrijd, kreeg de jury tijdens de finale eigenlijk toch 12 'verschillende' wijnen geschonken. De deelnemers hadden niet alleen 'naar de wijn toe' gekookt, maar pasten ook de geur- en smaakexpressie van de wijn aan aan het gerecht, door middel van decanteren, geselecteerd glaswerk en/of een specifieke schenktemperatuur.

Veel eend

Opvallend was dat van de 12 finalisten er 7 (kooi)eend als wild hadden gekozen. Daarnaast waren er gerechten met wild zwijn (2x), hert, duif en haas. Veel variatie was er in de bereidingen en de overige ingrediënten, die vaak zeer bepalend waren voor de smaak en de combinatie met de wijn.

Officiële huldiging

De officiële huldiging vond plaats op 29 oktober, tijdens het feestelijke Nationaal Wilddiner, al bijna 20 jaar een klassieker in De Echoput, wildrestaurant bij uitstek.

Eigenaar Vincent Tomassen en chef-kok Marcel Oort van restaurant Merlot kregen als hoofdprijs een 3-daagse, vineuze reis naar Boedapest aangeboden. Voor de 2e- en 3e-prijswinnaars waren er kisten Domaine Mondivin samengesteld uit diverse oudere jaargangen.

Meer dan 200 genodigden, waaronder alle overige deelnemers aan de Grand Prix Mondivin, konden tijdens het wilddiner onder meer genieten van het winnende gerecht, uiteraard gecombineerd met een glas Mondivin 2003. Het gerecht werd in amusevorm bereid door de keukenbrigade van de Echoput.

Nationale wildacademie

Voorafgaand aan het wilddiner werd de Nationale Wildacademie officieel opgericht, een samenwerkingsverband van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, de Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren (NBPW), en De Echoput.

Het winnende gerecht van restaurant en wijnbar Merlot, Amersfoort:

Op het karkas gebraden Hollandse wilde eend, confit van zijn poot met appel en balkenbrij, spruitblad met geschaafde hazelnoot en gesmoorde cantharellen. Mooi samengesteld gerecht met een fraaie puurheid. Mals van structuur, lekker van smaak, waarbij het spruitblad bite geeft. Oer-Hollandse balkenbrij, mooie inbreng specerijen en extra compliment voor het eendenborstje.

De gedecanteerde wijn komt in eerste instantie wat te zoet over bij de balkenbrij, maar wordt meer aards en vineus bij het totale gerecht en sluit er uitstekend bij aan. De smaken liggen als het ware in elkaars verlengde, alles klopt. Opmerkelijk was dat het gerecht bijna geen saus bevatte (die vaak een brugfunctie naar de wijn vervult), hetgeen totaal niet gemist werd. Knappe combinatie, terechte winnaar.

Top 3 presentatie tijdens Wine Professional

De drie beste combinaties van de Grand Prix Mondivin zullen tevens gepresenteerd worden tijdens de meest toonaangevende vakbeurs in de Benelux op het gebied van kwaliteitswijnen en fijne gastronomische producten, Wine Professional 2008, 7 t/m 9 januari in de Amsterdam RAI.

Organisatie

De Grand Prix Mondivin is een initiatief van The Wine & Food Association en wordt ondersteund door Domaine Mondivin (Villány, Hongarije), exclusief importeur en distributeur voor Nederland Vinites, de Nationale Wildacademie en de Academie voor Gastronomie.

Productschap Wijn/Wijninformatiecentrum

Stadhoudersplantsoen 12
2517 JL Den Haag
Postbus 29739
2502 LS Den Haag

Productschap Wijn

T (070) 370 83 47
F (070) 370 84 08
E pw@wijninfo.nl