Gemeente Sint-Michielsgelstel


Snoeihout stoken in november

maandag 29 oktober 2007

Vanaf 1 november tot en met 30 november mag u snoeihout stoken. U hoeft hiervoor geen persoonlijke ontheffing aan te vragen, want in deze periode is de algemene ontheffing van kracht.

Voorwaarden
Een algemene ontheffing betekent dat iedereen in de gemeente Sint-Michielsgestel zijn snoeihout mag verbranden. Er gelden wel een aantal voorwaarden om gevaar, schade en hinder voor de omgeving te voorkomen:


* Het stoken mag geen gevaar, schade of hinder opleveren voor de omgeving

* De stoker dient tijdens de verbranding voortdurend ter plaatse te zijn en zorg te dragen voor een goed brandend vuur, zodat zo min mogelijk rookontwikkeling plaatsvindt

* Minimale afstanden zijn: 30 meter van een gebouw, 30 meter van een openbare weg, 100 meter van een bos- of heideterrein, 10 meter van oppervlaktewater zodat afspoeling onmogelijk is.
* Windkracht mag maximaal 6 Beaufort zijn (max. 13,8 m/s)
* Het moet droog weer zijn. Bij regen of mist mag geen verbranding plaatsvinden

* Het is verboden om aanmaakmiddelen als stookolie, afgewerkte olie, peut, benzine, autobanden etc. te gebruiken.
* Alleen snoeihout afkomstig van landschappelijk onderhoud mag verbrand worden. Ook vreugdevuren (zoals paas- en kampvuren) komen voor ontheffing in aanmerking. Het mee verbranden van andere (afval)stoffen is nadrukkelijk niet toegestaan.
* Het te verbranden snoeihout dient ten minste uitwendig droog te zijn en mag niet meer bedragen dan 7 m3. De hoogte van de te stoken stapel mag maximaal 1 meter bedragen.
* De stoker draagt er zorg voor dat er geen bodemverontreiniging optreedt en daarmee artikel 13 van de Wet bodembescherming (zorgplicht) niet wordt overtreden.

* De verbrandingsresten worden binnen 2 dagen na de verbranding op een verantwoorde wijze afgevoerd en verwijderd.
* De stoker dient te beschikken over een schop en voldoende blusmiddelen om zonodig het vuur te doven of te temperen.
* Verbranding mag slechts plaatsvinden tussen zonsopgang en zonsondergang. Voor zonsondergang moet het vuur gedoofd zijn.
* Verbranding mag niet plaatsvinden op zon- en feestdagen.
* Er behoort zodanig te worden gestookt dat er geen vliegvuur of hinder als gevolg van de rook kan ontstaan. Bij hinder aan derden moet het stoken direct worden beëindigd.

* Het verbranden van snoeihout dient plaats te vinden op een onbrandbare ondergrond.

* Aanwijzingen van de brandweer of politie, gegeven in het belang van de (brand)veiligheid, openbare orde en/of volksgezondheid, moeten direct worden opgevolgd.