Ingezonden persbericht


Media alert


1 november 2007

Tien mythes rondom energieverbruik: feit of fabel? ~ Altijd gedacht dat het zo is, maar is het ook echt waar? ~

Met de hernieuwde aandacht voor groene energie duiken ze weer op: hardnekkige mythes rond energieverbruik. Overgeleverde verhalen die op verjaardagen voor ellenlange discussies zorgen. Maar is het eigenlijk wel waar wat er beweerd wordt? Soms wordt een verhaal voor waar aangenomen terwijl het in werkelijkheid een fabel blijkt te zijn.

DONG Energy geeft tien mythes weer en legt uit waarom deze wel of geen fabel zijn.

Mythe: Het wassen van luiers kost meer energie dan nodig is om wegwerpluiers te maken Feiten: Deze mythe is absoluut waar. Om energiebewust te handelen is het dus niet noodzakelijk luiers te wassen, maar kan er net zo goed gekozen worden voor wegwerpluiers. Ook uit praktisch oogpunt zal aan deze optie vaak de voorkeur worden gegeven.

Mythe: Veel ijsaanslag in een diepvries leidt tot een hoger energieverbruik Feiten: Dat klopt. Een ijslaag van twee millimeter leidt al tot een 10% hoger energieverbruik. Bovendien verbruikt een vriezer in een kamer van 15º een derde minder stroom dan in een kamer van 25º. Plaats de diepvries dus bij voorkeur in een koele ruimte en zeker niet naast het fornuis, de verwarming of in de directe zon.

Mythe: Het gebruik van spaarlampen en HR-ketels leidt tot minder energieverbruik Feiten: Dit is waar, maar we moeten opletten voor het zogenaamde reboundeffect . Veel mensen blijven bijvoorbeeld langer onder de douche staan omdat ze een waterbesparende douchekop hebben. Of mensen laten de spaarlampen branden terwijl ze de ruimte al lang verlaten hebben.

Mythe: Het kost minder energie wanneer etenswaren goed verdeeld worden in een koelkast Feiten: Dit is een fabel. Wel is een koelkast een van de meest energie-consumerende apparaten binnen het huishouden. Het is dus zeker belangrijk voor energiezuinige toestellen te kiezen. Bedenk ook altijd dat een klein toestel niet altijd zuiniger is dan een groot. Kijk bij aanschaf daarom goed het verbruiksetiket na.

Mythe: De screensaver op computers levert energiebesparing op Feiten: Dit is niet waar. Het is aan te raden de computer in de slaapstand te zetten of deze helemaal uit te zetten.

Mythe: Het potdicht isoleren van je huis bespaart energie Feiten: Dit is een absolute fabel. Er is minder energie nodig voor het opwarmen van een goedgeventileerde woning dan voor een geïsoleerde, omdat de lucht dan droger is. Een vochtige woning kan bovendien gezondheidsklachten opleveren. Lucht daarom regelmatig, het liefst de hele dag door.

Mythe: Het gebruik van een wasdroger is een goed alternatief voor het buiten laten drogen van de was Feiten: Dit is een lastige. Het op een rek of aan de waslijn laten drogen van de was is weliswaar de groenste optie, maar een droger met luchtafvoer is een goed alternatief. Zorg er wel voor de was goed te centrifugeren voor deze in de droger te stoppen om zo het droogproces te verkorten. Drogers hebben ook vaak een tijdklok; stel de droogperiode niet te lang in.

Een auto met open ramen verbruikt meer energie dan wanneer de airco gebruikt wordt Feiten: Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar door het rijden met open ramen kan het energieverbruik door de toegenomen luchtweerstand zo'n tien procent toenemen. Airconditioning is natuurlijk een alternatief, maar ook dit kost helaas veel energie. Door de klimaatregeling neemt het brandstofverbruik toe met 3 tot 10 procent. Zelfs als de airco uitstaat, wordt er door een auto van gemiddeld gewicht zo'n 30 liter brandstof per jaar extra verbruikt door het gewicht van de airco.

Mythe: Het effect van het gebruik van groen gas en groene elektriciteit op het milieu valt te verwaarlozen Feiten: Dit is absoluut niet waar. Je kunt op geen enkele manier zo veel milieuwinst behalen als door het gebruik van groene stroom en groen gas. Groene stroom wordt gegenereerd door windmolens, water of zonnepanelen en groen gas wordt klimaatneutraal gemaakt door de aanleg van bossen.

Mythe: Apparaten die in de stand-by modus staan verbruiken ook stroom Feiten: Dit klopt; het is dan ook aan te raden om de stekkers van bijvoorbeeld televisie, computer en dvd-speler bij elkaar in één stekkerdoos met een aan/ uit schakelaar te steken. Zo kunnen alle apparaten in één keer helemaal uitgeschakeld worden.

(702 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over DONG Energy Sales B.V.
DONG Energy is one of the leading energy groups in the Nordic region. Our headquarter is in Denmark. Our business is based on procuring, producing, distributing, trading and selling energy and related products in Northern Europe. We employ approx. 4,500 people and generate DKK 36 billion in revenue.

In 2005 heeft DONG Energy het Nederlandse energiebedrijf Intergas Levering overgenomen. Daarvoor was Intergas Levering onderdeel van Intergas Holding. Deze holding was gevestigd in Oosterhout en eigendom van 26 gemeenten in West- en Midden-Brabant. Intergas Holding bestond uit drie onderdelen: Intergas Netbeheer, Intergas infra (Braintech) en Intergas Levering.

Vanaf maart 2007 heeft Intergas Levering een nieuwe naam: DONG Energy Sales B.V. DONG Energy levert stroom en gas aan ongeveer 145.000 zakelijke en particuliere gebruikers, met name in Midden- en West-Brabant. Het hoofdkantoor is gevestigd in s-Hertogenbosch. Voor meer informatie kunt u een bezoek brengen aan de website: www.dongenergy.nl

Over groene stroom
Gas en stroom zijn onmisbaar in ieder huishouden. Bewust kiezen voor 100% groene stroom betekent kiezen voor stroom die opgewekt wordt uit biomassa of uit waterkracht. Groene stroom is stroom die de aarde niet opwarmt en die uit hernieuwbare bronnen komt en niet schadelijk is voor het milieu.

Voor verdere persinformatie of fotomateriaal, kunt u contact opnemen met Maud Geerbex of Claudia Top van LEWIS, Global Public Relations Tel: 040 235 46 00 Fax: 040 235 46 01 E-mail: claudiat@lewispr.com
maudg@lewispr.com http://www.lewispr.com

Voor meer informatie over DONG Energy kunt u contact opnemen met Michiel van der Lande, managing director DONG Energy: Tel: 073 616 02 00 Fax: 073 616 02 50 E-mail: mivla@dongenergy.nl http://www.dongenergy.nl

LEWIS Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com
Agency blog: www.lewis360.com