Gemeente Rotterdam

Nr. 189
29 oktober 2007

Waterkwaliteit, recreatie en natuur profiteren van kwaliteitsimpuls Feestelijke start werkzaamheden
Oostvoornse Meer

Op 1 november ondertekenen de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam N.V., waterschap Hollandse Delta, Recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg, Stichting Zuid-Hollands Landschap en de gemeente Westvoorne gezamenlijk de uitvoeringsovereenkomst Kwaliteitsimpuls Oostvoornse Meer. Daarmee geven zij meteen het startschot voor de werkzaamheden aan het meer en voor de bouw van een zoutwaterinlaat. De Kwaliteitsimpuls Oostvoornse Meer maakt deel uit van het programma Bestaand Rotterdams Gebied (BRG), een onderdeel van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam. BRG bestaat uit een serie lokale projecten, waarmee de gemeente Rotterdam, samen met het Havenbedrijf Rotterdam N.V en een groot aantal andere partijen, de kwaliteit van de woon- en leefomgeving in de Rotterdamse regio een impuls wil geven.

Zout
Uit onderzoek door beheerder waterschap Hollandse Delta is gebleken dat het zoutgehalte van het Oostvoornse Meer de afgelopen jaren steeds verder is afgenomen. Het water van het meer, zo'n 65 miljoen liter, wordt steeds zoeter, waardoor algen en andere woekeringen de flora en fauna verarmen. Om zowel de natuurwaarden van het meer als ook de recreatieve functie voor de toekomst te kunnen behouden, is het van belang het zoutgehalte weer omhoog te brengen. Om dit te realiseren wordt tussen januari en juni 2008 een systeem gebouwd waarmee zout water vanuit het Beerkanaal in het meer kan worden gebracht. Het zoute water wordt op 15 meter diepte opgepompt uit het Beerkanaal. Via een ruim 800 meter lange leiding bereikt het water het Oostvoornse Meer waar het wordt gemengd met het brakke meerwater. De eerste liters zout water worden in de zomer van 2008 het meer ingepompt. Flora en fauna in en om het meer zullen profiteren van de verzouting. Ook de variatie aan planten en dieren zal in de toekomst toenemen.

Recreatie
Nadat eerder al werd gewerkt aan de specifieke duinnatuur van het Groene Strand, aan de zuidoever van het meer, worden vanaf november van dit jaar ook andere delen van het meer aangepakt. Oevers en stranden worden breder, beter toegankelijk en gaan geleidelijker aflopen waardoor het veiliger wordt in het meer te zwemmen. Om de stranden te beschermen worden de grinddammen opgehoogd. De opgangen naar de dammen worden aangepast, zodat deze beter bereikbaar worden voor sportvissers. Verder komen er nieuwe duiksteigers en worden in het water duikobjecten afgezonken. Vanwege werkzaamheden aan de dammen en steigers is het waterpeil tijdelijk verlaagd. Eind mei 2008, bij de start van het recreatieseizoen, zijn de werkzaamheden afgerond.

Impuls voor economie en leefbaarheid
Het project Kwaliteitsimpuls Oostvoornse Meer maakt deel uit van het programma Bestaand Rotterdams Gebied, een onderdeel van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam. Binnen dit omvangrijke project werken Rijk, Provincie Zuid-Holland, Stadsregio, gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam, N.V. samen aan een impuls voor zowel de economie (aanleg van Maasvlakte 2) als ook de leefbaarheid in de Rotterdamse regio. De leefbaarheidsdoelstelling krijgt vorm door de aanleg van 750 hectare natuur en recreatie en door het programma Bestaand Rotterdams Gebied: een serie lokale projecten op het gebied van recreatie, natuur, milieu en veiligheid waarvan de inwoners van de Rotterdamse regio in de komende jaren direct profiteren. De gemeente Rotterdam is verantwoordelijk voor het BRG-programma. Meer over het Project Mainportontwikkeling Rotterdam en BRG vindt u op www.rotterdam.nl/pmr en op www.maasvlakte2.com. Meer informatie over het project Kwaliteitsimpuls Oostvoornse Meer is te vinden op www.natuurlijkoostvoornsemeer.nl.

noot voor de redactie/