Technische Universiteit Delft

Minister-president Balkenende opent TU-symposium 'Sustainable Solutions'

Op haar lustrumsymposium van 1 en 2 november buigt de TU Delft zich samen met prominenten zoals minister-president Balkenende over de vraag hoe ingenieurs optimaal kunnen bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Daarbij is er bijzondere aandacht voor de behoeften van Afrika.

Het Lustrumsymposium 'Sustainable Solutions, focus on Africa' van de TU Delft biedt een aantal zeer prominente sprekers, die hun licht laten schijnen over het thema Duurzame Ontwikkeling en de rol van technische kennis daarin (zie het volledige programma op http://www.lustrum.tudelft.nl/symposium).

Het symposium wordt geopend door minister-president Jan-Peter Balkenende en Shell-topman Jeroen van der Veer. Verder is onder andere de Duitse chemicus Michael Braungart, mede-auteur van het bekende boek Cradle to Cradle, spreker op het symposium en is uiteraard het continent Afrika goed vertegenwoordigd. De aanwezigheid van alumnus van de TU Delft Venâncio Massingue, minister van Onderzoek en Technologie van Mozambique en zijn Keniaanse collega, staatssecretaris Crispus Kiamba is daar een voorbeeld van.

Het Lustrumsymposium van 1 en 2 november is het sluitstuk van de vele activiteiten die plaatsvonden in het kader van het 33e lustrum van de TU Delft, dat als thema 'Duurzame Ontwikkeling, met een focus op Afrika', heeft gekregen. Rector Magnificus Jacob Fokkema: "Op het symposium gaan we op zoek naar het antwoord op de vraag hoe ingenieurs optimaal kunnen bijdragen aan duurzame ontwikkeling, in het bijzonder hoe er in de behoeften van Afrika kan worden voorzien. Afrika is een continent met een eigen, immense vraag naar technologie die kan bijdragen aan het invullen van de huidige en toekomstige behoeften van de maatschappij. Technisch-wetenschappelijke ontwikkelingen en vernieuwingen zijn een vitale schakel voor duurzaamheid, ook in ontwikkelingslanden. Maar technologie alleen is niet voldoende." Op het symposium verkent de TU Delft daarom welke samenwerkingsmogelijkheden op het gebied van onderzoek en onderwijs ontwikkeld kunnen worden tussen kennisinstellingen, overheden en bedrijfsleven ten aanzien van actuele duurzaamheidvraagstukken.

Tijdens het symposium zal naast het plenaire programma in parallelsessies worden ingezoomd op vier thema's: water, voedsel & gezondheid, energie en mobiliteit. In de sessies worden actueel onderzoek en best practices van samenwerkingsverbanden toegelicht en bediscussieerd.



Technische Universiteit Delft