Persbericht Wageningen Universiteit, 075wu, 22 oktober 2007
FESTIVAL ZUIGERS & PRIKKERS OVER 'FOUTE BEESTJES'
Wie wil weten wat er wordt gedaan aan de bestrijding van malaria, een van de meest dodelijke ziekten overgebracht door insecten, of hoe je je daar tegen kunt beschermen? Of hoe de ziekte van Lyme zich verspreidt in Nederland of wat je moet doen als je door een teek gebeten wordt? Of er nog wat valt te doen tegen hoofdluis, nu die behoorlijk resistent is tegen de gangbare bestrijdingsmiddelen? Over de schade die 'foute beestjes' aanrichten en hoe we ons daartegen kunnen verweren gaat het festival 'Zuigers & Prikkers', van 1 tot en met 3 november in Wageningen.
Dit jaar is het twintig jaar geleden dat aan Wageningen Universiteit het onderzoek en onderwijs begon op het gebied van Medische en veterinaire entomologie. Deze groep, onder leiding van prof.dr.ir. Willem Takken, houdt zich bezig met de overdracht van ziekten op mens en dier door insecten, mijten en teken en heeft inmiddels wereldwijde faam verkregen. Om dit jubileum te vieren organiseert het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen Universiteit het Zuigers & Prikkers-festival.
HOOFDLUISKLINIEK
Het festival begint donderdagavond 1 november met een onderhoudend programma onder leiding van TV- en theaterpersoonlijkheid Leoni Jansen, die ondermeer een kennisquiz presenteert. Ook worden een wetenschappelijk boek en een boek voor het grote publiek, geschreven door Wageningse entomologen, gepresenteerd.
De avond is toegankelijk voor het publiek op vertoon van een toegangskaart (telefonisch te bestellen op 0317 482385).
Vrijdag 2 november vindt in theater De Junushoff een zgn. Open Space bijeenkomst plaats, met een forumdiscussie op ongebruikelijke manier over malaria en de bestrijding daarvan.
Op zaterdag 3 november houdt het Laboratorium voor Entomologie een open dag voor iedereen met interesse en vragen over zuigers en prikkers. Er is een tekenkliniek, met onder meer informatie wat te doen bij een tekenbeet, en er is een hoofdluiskliniek, waar wordt verteld wat te doen tegen dit ongemakkelijke maar wijdverbreide ongerief. En wie heeft er geen last van muggen en wat is er nu echt tegen te doen? Wie wil niet weten over zin en onzin van insectenwerende middelen? En uiteraard laat het Laboratorium zien wat het doet op het gebied van malariabestrijding.
De deuren van het Laboratorium staan open van 11:00 - 17:00 uur. Binnenhaven 7, Wageningen.
Meer informatie is te vinden op www.zuigersenprikkers.nl.
BETEN EN STEKEN
Op het festival worden twee boeken ten doop gehouden.
Willem Takken schreef een boekje voor het grote publiek, Beten en Steken, waarin hij 46 soorten insecten, teken en mijten beschrijft die ons leven ingrijpend of minder ernstig kunnen vergallen. thuis of op vakantie. Alledaagse vragen als wat doe ik na een muggensteek?, of hoe voorkom ik een wespensteek?, of hoe giftig zijn insectenbeten in de tropen en waartegen moet ik me laten inenten als ik naar de tropen ga?, komen aan de orde.
Onder redactie van Willem Takken en Bart Knols schreef een keur aan internationale entomologen daarnaast een wetenschappelijk werk, Emerging Pests and Vector-Borne Diseases in Europe, met een overzicht van de in de wereld voorkomende vectorziekten, zoals malaria, knokkelkoorts, West-Nijlkoorts en gele koorts. Ook zetten zij de nieuwste kennis uiteen over de bestrijding van deze ziekten en gaan zij in op de vraag òf en in hoeverre vectorziekten als gevolg van klimaatverandering oprukken naar het Noorden.
JUBILEUM
Twintig jaar onderwijs en onderzoek op het gebied van vectorziekten heeft het Laboratorium voor Entomologie een sterke reputatie gegeven en groot internationaal gezag. In die periode hebben de Wageningse entomologen gezorgd voor een aantal baanbrekende inzichten:
* Muggen maken als geen ander insect gebruik van het herkennen van lichaamseigen geurstoffen van de mens om die op te sporen. Wageningen Universiteit doet samen met een aantal Amerikaanse en Afrikaanse universiteiten onderzoek naar het inzetten van geurvallen om malariamuggen weg te lokken bij de mens en krijgt daarvoor geld van de Bill and Melinda Gates Foundation.
* Muggen zijn heel goed te bestrijden met biologische middelen. De nog steeds gangbare chemische bestrijding is op de langere termijn erg schadelijk voor mens en milieu. Ook bij andere vectorziekten biedt biologische bestrijding interessante perspectieven.
* Samen met de Natuurkalender is een landelijke inventarisatie en een informatiesysteem opgezet naar de verspreiding van teken en de ziekte van Lyme. Geen ander land kent zo'n inventarisatie op nationale schaal. Uit de buurlanden is daar veel interesse voor.
* Samen met het ministerie van LNV worden inventarisaties gedaan naar vectoren die op grote en kleine schaal ziektes onder vee veroorzaken. Dat leidde vorig jaar tot snelle beschikbaarheid van de nodige informatie over knutten, die verantwoordelijk zijn voor blauwtong bij schapen, en konden voor zover mogelijk snel maatregelen getroffen worden.