Gemeente Rotterdam

Rotterdam is de eerste gemeente die gebruik maakt van de ruimte die Minister Vogelaar biedt in de uitvoering van de Wet Inburgering. Zij liet deze week weten dat gemeenten voortaan zelf mogen bepalen welke inburgeraars een gemeentelijke cursus krijgen aangeboden. In Rotterdam komen met ingang van 1 november 2007 zowel mensen die verplicht moeten inburgeren als vrijwillige inburgeraars in aanmerking voor een cursus waarvoor alleen een eigen bijdrage wordt gevraagd. Dit scheelt een grote groep inburgeraars duizenden euro's. Tot op heden mocht de gemeente Rotterdam deze 'goedkope' cursus alleen aan vrijwillige inburgeraars aanbieden.

Werving van inburgeraars blijft achter
De Wet Inburgering werd op 1 januari 2007 van kracht. De uitvoering van de wet vereiste de nodige voorbereiding waardoor de werving van cursisten pas in juni 2007 kon starten. Rotterdam heeft als ambitie in vier jaar tijd (2006 -2009) 20.000 mensen in te burgeren. In september constateerde Rotterdam dat de werving achterbleef. Ook bij andere grote gemeenten is er sprake van stagnatie in de werving met als voornaamste oorzaak de hoge mate van bureaucratie die de wet veroorzaakt.

Rotterdam neemt een aantal maatregelen om knelpunten weg te nemen De Wet Inburgering schept verwarring over de kosten van een cursus. Het is inburgeraars vaak niet duidelijk of zij verplicht moeten inburgeren en 5.000,- (of meer) moeten betalen of dat zij tot de categorie vrijwillige inburgeraars behoren. Deze laatste groep betaalt alleen een eigen bijdrage van 270,- die in Rotterdam in termijnen van 15,- per maand kan worden voldaan. Aan dit onderscheid in bedragen komt in Rotterdam per 1 november een einde. Zowel inburgeringsplichtigen als vrijwillige inburgeraars komen in aanmerking voor een cursus waarvoor alleen 270,- eigen bijdrage wordt gevraagd.
Ook het traject tussen de aanmelding en het starten met de cursus wordt laagdrempeliger en korter. Nu zit er te veel tijd tussen het eerste gesprek (de intake) en het moment dat de inburgeraar met zijn cursus kan starten.
Verder wordt de informatievoorziening en de werving actiever aangepakt. Naast de werving door de taalaanbieders gaat de gemeente zelf in een aantal deelgemeenten inburgeringsplichtigen oproepen en hen een cursus aanbieden.

Onderzoek naar drempels
De gemeente Rotterdam onderzoekt welke factoren de drempel verhogen om een cursus te gaan volgen. Op dit moment ziet Rotterdam nog geen aanleiding om de eigen bijdrage ter discussie te stellen, omdat ook in steden die de eigen bijdrage compenseren de werving van inburgeraars achterblijft. Mocht blijken dat de eigen bijdrage wel een drempel oplevert dan volgen maatregelen. Dat wordt in november 2007 bekend.

Bron: Bestuursdienst, 10-10-2007