Ingezonden persbericht


Planet Prosperity Foundation - Cradle to Cradle

()

Let's cradle: in actie voor duurzame oplossingen

PPF organiseert op 1 en 2 november het eerste Cradle to Cradle congres

Maastricht, 27 september 2007- Advocaat Roger Cox richtte begin 2007 Planet Prosperity Foundation (PPF) op. De stichting stelde de film 'An Inconvenient Truth' van Al Gore belangeloos beschikbaar voor een breed publiek van ruim 40.000 Nederlanders. Maar de advocaat wil meer, zit vol ideeën en daadkracht. Het congres in MECC Maastricht is de start van de congrestournee Let's cradle!. Roger Cox: "We willen verandering, hoe eerder hoe beter. De film was een begin, de congressen over Cradle to Cradle brengen ons weer een stap dichter bij ons doel."

Cox wil met Planet Prosperity Foundation een brug slaan tussen burger, politiek en bedrijfsleven om tot meer duurzame oplossingen te komen. Cox: "De basis van de congressen is het Cradle to Cradle businessconcept. Dit concept heeft in de praktijk laten zien dat economie en milieu elkaar kunnen versterken. Het is daardoor bij uitstek geschikt als transitiemodel naar een duurzaam en florerend Nederland. Een hoopgevend concept dus. Maar daarvoor moeten we wel onze productieprocessen, steden en gebouwen intelligenter gaan inrichten. Die uitdaging moeten we aan willen gaan."

Afval is voedsel
Waarom eigenlijk zoiets nutteloos produceren als afval? Dat vroegen chemicus Michael Braungart en architect William McDonough zich af toen ze het Cradle to Cradle concept bedachten. Afval is niets anders dan verkwisting van waardevolle grondstoffen en bovendien kost het geld om er vanaf te komen. Dubbel verlies dus. Hun visie: produceer op een wijze zodat producten na gebruik nog steeds even waardevol zijn. Met intelligente productiesystemen kan alles afbreekbaar gemaakt worden en weer veilig in de biosfeer (de natuur) of technosfeer (onze samenleving) terecht komen voor hergebruik. Afval verdwijnt zo als verschijnsel. Dat kan door al tijdens de ontwerpfase rekening te houden met het moment van weggooien. Cox: "Cradle to Cradle maakt van duurzaamheid een economisch begrip, geen kostenpost om milieuvriendelijk te handelen."

Succesvol innoveren met Cradle to Cradle
Grote namen hebben Cradle to Cradle al met succes toegepast. Ford bouwde samen met Braungart en McDonough een grote productiehal, Nike ontwierp een recycleerbare schoenenlijn en Herman Miller, 's werelds grootste leverancier van kantoormeubels, past Cradle to Cradle toe in zijn gebouwen en productieprocessen. Ook in Nederland begint Cradle to Cradle aan te slaan. Zo is Cradle to Cradle het uitgangspunt voor het inrichten van een grootschalig gebied in Venlo, dat wordt ontwikkeld ten behoeve van de wereldtentoonstelling Floriade 2012. Ook andere vastgoedprojecten zoals de A2 ondertunneling in Maastricht en het A4 Werkstad project in Haarlemmermeer willen het concept gaan omarmen. "Op het congres gaan we ervoor zorgen dat men ziet dat Cradle to Cradle werkt, ook dicht bij huis. Vervolgens willen we dat men voldoende kennis en enthousiasme heeft om het in de praktijk te gaan brengen. Let's cradle! is dan ook de alleszeggende titel van het congres en de opvolgende congrestournee en campagne", aldus Cox.

Twee dagen dicht bij de praktijk
Op het eerste Nederlandse Cradle to Cradle congres van Planet Prosperity Foundation zullen ook Braungart en McDonough een bijdrage leveren. Samen met nog twaalf (inter)nationale sprekers zorgen zij op de eerste dag van het congres voor de kennisoverdracht. Op de tweede congresdag kunnen bezoekers deelnemen aan een twintigtal workshops om zich de nieuwe praktijkaanpak eigen te maken. Roger Cox ziet daar de toegevoegde waarde van het congres: "Uiteindelijk gaat het erom wat je ermee kunt doen. Dat bouwers, ontwikkelaars, producenten, overheden en bedrijven van groot tot klein, begrijpen hoe zij Cradle to Cradle in hun eigen activiteiten succesvol kunnen integreren."


- EINDE PERSBERICHT -