Provincie Noord-Holland

Actie tegen klimaatverandering

31-10-2007

De provincie wil de uitstoot van broeikasgassen in Noord-Holland verminderen en zich beter voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Niet alleen, maar samen met andere overheden, het bedrijfsleven en de inwoners.

Gedeputeerde Staten hebben op 30 oktober het Actieprogramma Klimaat 2007-2011 vastgesteld. Daarin is omschreven welke bijdrage de provincie levert aan de landelijke ambitie en de mondiale strijd tegen klimaatverandering. Noord-Holland draagt relatief veel bij aan de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. In 2005 bedroeg die uitstoot 212 Megaton, waarvan circa eenzesde deel op het conto van Noord-Holland kon worden geschreven. Als het aan het Rijk ligt zal Nederland in 2020 dertig procent minder broeikasgassen uitstoten dan het in 1990 deed.

De uitstoot van broeikasgassen draagt bij aan klimaatverandering

Samen tegen klimaatverandering
Met het actieprogramma wil de provincie andere overheden, het bedrijfsleven en inwoners van de provincie stimuleren om ook een bijdrage te leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Zo komt er een stimuleringsregeling voor innovatieve klimaatprojecten. Ook wil de provincie een prijsvraag uitschrijven voor goede, creatieve ideeën. De winnaar kan rekenen op 60.000 ten behoeve van het project.

De provincie wil niet alleen de uitstoot van broeikasgassen tegengaan, maar zich ook goed voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering, zoals de stijgende zeespiegel. De invoering van een klimaattoets moet ervoor zorgen dat er bij het nemen van provinciale beslissingen meer rekening wordt gehouden met klimaatverandering. Bijvoorbeeld op het gebied van ruimtelijke ordening, zoals woningbouwplannen.

Het goede voorbeeld
De provincie wil zelf het goede voorbeeld geven en heeft daarom ook in het actieprogramma opgenomen dat er in 2011 zicht moet zijn op een klimaatneutrale organisatie. Een klimaatneutrale organisatie houdt in dat de eigen CO2-uitstoot waar mogelijk wordt teruggedrongen en de resterende (onvermijdelijke) uitstoot wordt gecompenseerd. De provincie gebruikt al lange tijd groene stroom. Aanvullende maatregelen zijn bijvoorbeeld dienstautos op duurzame brandstoffen, duurzaam inkopen van bijvoorbeeld kantoorartikelen en het verminderen van het woonwerkverkeer van de ambtenaren.

Gedeputeerde Peter Visser, verantwoordelijk voor het klimaatbeleid van de provincie: Met dit actieprogramma laten we zien dat we niet alleen meepraten met anderen, maar dat we ook zelf actie gaan ondernemen. Ik ben er van overtuigd dat, als je anderen wilt aanzetten tot duurzaam handelen, je op zn minst het goede voorbeeld moet geven.

Ook toenemende verkeersdrukte is slecht voor het klimaat

Huidige inspanningen
Overigens houdt de provincie zich al langer bezig met klimaatverandering. Zo bestaat er al geruime tijd een CO2 Servicepunt waar gemeenten terecht kunnen voor advies om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Ook qua wegverlichting timmert de provincie hard aan de weg: al veertien tracés zijn voorzien van zogenaamde LED-verlichting. Dit levert een besparing op van 99 procent. Bij het versterken van de duinen en dijken in Noord-Holland houdt de provincie al rekening met de stijgende zeespiegel als gevolg van klimaatverandering. Daarnaast zet de provincie zich al jaren in voor het opwekken van duurzame energie. De nadruk ligt daarbij op windenergie. Op dit moment telt Noord-Holland zon 300 windmolens.

Meer informatie
Het actieprogramma is als download beschikbaar. Het programma wordt binnenkort voorgelegd aan Provinciale Staten. Komende maanden gaat de provincie aan de slag om het programma verder uit te werken en afspraken te maken met overheden en bedrijfsleven.