Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 30 oktober 2007

het college van burgemeester en wethouders

Op dinsdag 30 oktober 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Plan van aanpak heronwikkeling Evertsenstraat 1-9

Het college heeft het plan van aanpak herontwikkeling Evertsenstraat
1-9 vastgesteld. Schipper s-Gravenhof Vastgoed B.V. heeft voor dit gebied een voorstel tot herontwikkeling ingediend. Daarbij worden starters- en seniorenwoningen toegevoegd op de locatie. Het college heeft al in principe ingestemd met de wijziging van de bedrijfsbestemming in bestemming bedrijven/wonen in het bestemmingsplan.

[Procedure: lijst van mededelingen van de commissie Stedelijke Ontwikkeling]

Jaarrekening 2006 van Stichting Openbaar Primair Onderwijs Capelle-Krimpen (OPOCK)

Het college heeft het ontwerp raadsvoorstel en besluit over de goedkeuring van de jaarrekening 2006 van OPOCK vastgesteld. In deze jaarrekening moet op grond van artikel 48 van de Wet primair onderwijs ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden aangeboden. Op 3 juli jl. heeft het bestuur van OPOCK haar jaarrekening aangeboden, voorzien van een accountantsverklaring.

Vrijstelling bestemmingsplan gezondheidscentrum Spoorlaan 20

Het college heeft de bereidheid uitgesproken in principe medewerking te willen verlenen aan een vrijstellingsprocedure (art 19, lid 2 WRO) voor de vestiging van een multidisciplinair gezondheidscentrum op de Spoorlaan 20. Eerst zal met behulp van een aantal onderzoeken naar luchtkwaliteit, externe veiligheid, weg/railverkeerslawaai worden gekeken of de vestiging op deze locatie kan.

[Procedure: lijst van mededelingen van de commissie Stedelijke Ontwikkeling]

Managementrapportage WMO Individuele voorzieningen

Het college nam kennis van de managementrapportage WMO Individuele voorzieningen. Om goed zicht te krijgen op de uitvoering van de zorgtaken is een format ontwikkeld waarin prestaties en financiële verantwoording aan elkaar worden gekoppeld. Over de aard en inhoud van de contacten ontstaat een helder beeld, ook over het type voorziening waar vraag naar is en de feitelijke toekenning daarvan. Op het gebied van financiën blijkt dat er nog veel onzekerheden zijn en voorlopig ook nog zullen blijven. Dit heeft te maken met derden die niet in staat zijn de juiste informatie tijdig en compleet te verschaffen. In de rapportage wordt gemeld dat, net als elders, bij nieuwe gevallen en bij herkeuringen de verhoudingen tussen hoogwaardige en eenvoudige huishoudelijke hulp sinds begin dit jaar drastisch verandert. Voorts wordt zichtbaar dat verschillende indicatieorganen andere uitkomsten opleveren, maar het is vooralsnog niet eenvoudig daar een conclusie aan te verbinden.

Binnenplanse vrijstelling

De eigenaar van Divano en Divani heeft een bouwaanvraag ingediend voor de uitbreiding van het bestaande pand aan de Schinkelse baan. Het college sprak de bereidheid uit om in principe vrijstelling te verlenen. Voor het nemen van een definitief besluit wordt gewacht op mogelijke zienswijzen en de verklaring van een verklaring van geen bezwaar van Gedeputeerde Staten.

[Procedure: ontwerpbesluit ter advisering commissie Stedelijke Ontwikkeling]

Signaleringssysteem risicojeugd

De stadsregio Rotterdam heeft in samenwerking met diverse regionale partners het actieprogramma Ieder kind wint ontwikkeld. Een van de actiepunten uit het programma is dat alle regiogemeenten aansluiten op een regionaal werkend risicosignaleringssysteem (MULTIsignaal) voor jeugd. Risicokinderen in de leeftijd van 0 tot en met 23 jaar worden in een vroegtijdig stadium geregistreerd. Daarnaast worden problemen met betrekking tot opgroeien gesignaleerd. Op deze wijze kunnen organisaties tijdig inspringen en optimaal samenwerken. Het college ging akkoord met aansluiting op het systeem en de afspraken die daaruit voortvloeien. De burgemeester mandateert wethouder Moerkerke akkoordverklaring te ondertekenen.

Visie op sport

Op 30 januari heeft het college in principe ingestemd met de Visie op sport. De visie is aan de CSF, sportverenigingen, onderwijs, jongerenwerk en zelforganisaties voorgelegd. De reacties zijn verwerkt in het stuk. Evenals de reacties van de commissie Middelen en Buitenruimte van 18 oktober. Reacties betroffen onderwerpen als kernsporten, toegankelijkheid, samenwerking met Linc. Het college stelde het gewijzigde raadsvoorstel vast.

Regeling openbaarmaking nevenfuncties ambtenaren

Het college heeft in principe de regeling openbaarmaking nevenfuncties van ambtenaren in de hoogste echelons van de organisatie vastgesteld naar een voorbeeld van het Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden (LOGA). Hierin staan voorschriften voor de openbaarmaking van nevenactiviteiten door topambtenaren. [Procedure: voor overeenstemming Georganiseerd Overleg (GO), voor kennisgeving naar ondernemingsraad]

Tijdelijke sporthal Schenkel

Het college heeft besloten de op 18 september 2007 verleende gunning voor de bouw van een tijdelijke sporthal aan het bedrijf Veldeman in te trekken. Dit omdat bij de bouwaanvraag bleek dat de door de leverancier voorgestelde chemische verankering onvoldoende is. Ook blijkt de hal niet te voldoen aan de in het Bouwbesluit vereiste isolatiewaarde. Om de bouwvergunning toch af te kunnen geven zullen aanzienlijke extra investeringen moeten worden gedaan. Realisatie van de sporthal is voor het einde van dit jaar niet meer haalbaar en daarmee vervalt de reden (tijdwinst) voor onderhandse aanbesteding. Het voorstel is nu een openbare aanbesteding op basis van een uitgeschreven bestek.

Verzoek verklaring huisvesting Regionaal arrangement rond kerk, IJssel en Drecht

Het college heeft kennis genomen van de Aanvraag Regionaal Arrangement rond kerk, IJssel en Drecht met daarin het per 1 augustus 2008 en 2009 gewenst vmbo-aanbod. Dit arrangement richt zich op de versterking van het regionale vmbo voor de (middellange) termijn. Dit in relatie tot de behoefte van de ouders en leerlingen in de regio en tot de behoefte van de arbeidsmarkt. Een van de voorwaarden voor het indienen van de aanvraag is dat gemeenten verklaren dat zij instemmen met de mogelijke gevolgen voor de huisvesting. De gemeente heeft geconstateerd dat de aanvraag zowel op de korte als de lange termijn geen consequenties heeft voor de huisvesting als eerste inrichting met leer- en hulpmiddelen danwel meubilair. Daarom wordt deze verklaring afgegeven.

Vrijstelling van het bestemmingsplan voor appartementen Barbizonlaan

Ten behoeve van de bouw van 81 appartementen aan de Barbizonlaan (hoofdweg vak M) is op 13 maart een procedure (art 19 lid 2 WRO) gestart om de benodigde vrijstelling te kunnen verlenen van het bestemmingsplan.

De ingediende zienswijzen gaven aanleiding tot het wijzigen van de ruimtelijke onderbouwing, maar vormden geen reden om van de gevraagde vrijstelling af te zien. Daarom heeft het college een gewijzigde ruimtelijke onderbouwing vastgesteld en vrijstelling verleend van het geldende bestemmingsplan Hoofdweg 1998. Vervolgens heeft het college besloten de gevraagde bouwvergunning te verlenen.

[Procedure: lijst van mededelingen van de commissie Stedelijke Ontwikkeling]

Verkoop bouwgrond bedrijvenpark Fascinatio

Met Martens is overeenstemming bereikt over de verkoop van kavel 1K-8 op bedrijvenpark Fascinatio met een oppervlakte van 1.722m2. Op het kavel komt een kantoorgebouw te staan.

[Procedure: lijst van mededelingen van de commissie Middelen en Buitenruimte]

Erfdienstbaarheden Woontorens Wormerhoek

Het college besloot om in te stemmen met het wijzigen en/of doorhalen van kwalitatieve verplichtingen en erfdienstbaarheden uit de koopovereenkomst voor de percelen grond aan de Wormerhoek. De nieuwe eigenaar wil op deze percelen twee woontorens bouwen. Daarvoor moet de koopovereenkomst die ooit voor de eerste koper is opgesteld, worden aangepast.

Verlenging contract CSU Cleaning Services

Het contract met CSU Cleaning Services, het bedrijf dat graffiti verwijderd in Capelle, liep af. Omdat de samenwerking met CSU naar tevredenheid verloopt, besloot het college het contract te verlengen. De prijzen worden wel aangepast. De deelnemers aan het schoonmaakcontract worden hiervan op de hoogte gebracht.

[Procedure: lijst van mededelingen van de commissie Middelen en Buitenruimte]

Jaarverslag 2006 Welstandscommissie

Het college nam kennis van het Jaarverslag 2006 van de Welstandscommissie. De commissie deed enkele aanbevelingen. Denk aan Capelle als groene woonstad te cultiveren en als leidraad te nemen bij verdere ontwikkeling en een betere afstemming tussen bestemmingsplannen en de Welstandsnota. Deze worden onderzocht over overgenomen.

Welstandsadviezen 2006 c.a.

Het verslag over hoe is omgegaan met een drietal welstandsaspecten is vastgesteld door het college. In vrijwel alle gevallen zijn de adviezen van de Welstandscommissie overgenomen.

Brief Verco over BRO rapport Koperwiek

De vereniging Capelse ondernemers (Verco) heeft het college per brief verzocht de vaststelling van de maximale uitbreidingsruimte van de Koperwiek te heroverwegen aangezien de Verco hiervan nadelige gevolgen voor de kleinere winkelcentra verwacht. Verco is het niet eens met de conclusies uit het gehouden onderzoek naar mogelijke effecten. Het college heeft een antwoordbrief aan de Verco vastgesteld. Het college acht de uitkomsten van het rapport realistisch en ziet geen argumenten om het genomen besluit te heroverweging en de geplande vierkante meters te herzien.

Ontheffing Winkeltijdenwet

Het college verleende ontheffing van de Winkeltijdenwet aan Bruna s-Gravenland vanwege de verkoop van het nieuwe boek van Harry Potter op vrijdagnacht 16 november van 24.00 uur tot zaterdag 17 november
01.00 uur.

Correctie Bedrijfsvoeringsconvenant

Sinds 2002 wordt er gewerkt met een bedrijfsvoeringsconvenant tussen college en gemeentesecretaris. Het college stelde een technische wijziging vast. Voor een bepaling wordt verwezen naar een ander artikel in het convenant.

Jaarrekening 2006

Het college van Gedeputeerde Staten deelde mee dat zij de jaarrekening en het jaarverslag 2006 voor kennisgeving heeft aangenomen. Zij sprak haar waardering uit dat, evenals in beide voorgaande jaren, sprake is van zowel een goedkeurend getrouwheids- als een goedkeurend rechtmatigheidsoordeel. De gemeente gaat in 2008 extra aandacht besteden aan het opnieuw beoordelen van de systematiek van vorming van de voorziening oninbare belastingvorderingen en voor de afstemming van de jaarlijkse dotatie aan de voorziening onderhoud schoolgebouwen aan de toekomstige onderhoudskosten.

Aanvraag subsidie

De gemeente participeert als pioniergemeente in het project Minder regels, meer service van de Interbestuurlijke Taskforce Regeldruk Gemeenten. In dat kader past het besluit van het college subsidie aan te vragen bij SenterNovem om de administratieve lasten voor burgers en bedrijven te onderzoeken. Leeuwendaal Advies gaat het onderzoek doen.

[Procedure: lijst van mededelingen commissie Algemene zaken en Veiligheid]

Commissievragen IJsbaan

Het college besloot met terugwerkende kracht in te stemmen met de brief die wethouder Jaliens aan de leden van de commissie Middelen en Buitenruimte heeft gestuurd. Het betrof antwoord op de vragen waar de commissie snel antwoorden op wilde hebben - over de evaluatie van de vorige editie van de tijdelijke ijsbaan die ook betrekking kunnen hebben op de aanbestedingsprocedure voor komende winter. De aanbesteding zou in de week na de commissievergadering worden gegund. Normaliter wordt het antwoord van de wethouder via het college gecommuniceerd. Omdat er tijdens de herfstvakantie geen collegevergadering was en er ook geen collegebrief zou worden opgesteld is bij hoge uitzondering voor deze weg besloten.

n.b. aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. De formele bekendmaking van de besluiten geschied waar nodig op de gemeentepagina in de IJsselpost of door persoonlijke toezending aan belanghebbenden.