Ingezonden persbericht


Persbericht

Leidschendam, 30 oktober 2007

Rechtbank: Modezaken vormen geen kartel over arbeidsvoorwaarden

Werkgevers kunnen zonder vakbonden loonafspraken maken voor hun medewerkers. Dit concludeerde de Rechtbank Rotterdam in een zaak die CNV tegen de Nederlandse Mededingingsautoriteit had aangespannen.

De CNV Dienstenbond was van mening dat textielondernemers in Nederland, verenigd in de Vereniging Grootwinkelbedrijven in Textiel (VGT), kartelafspraken hadden gemaakt.

De CAO van de modezaken liep in april 2004 af. Na het vastlopen van de CAO onderhandelingen stelden de leden van de VGT aan nieuwe werknemers gewijzigde arbeidsvoorwaarden voor.

CNV Dienstenbond meende dat dergelijke arbeidsvoorwaarden niet opgesteld mochten worden, aangezien deze zonder overleg met CNV of andere werknemersorganisaties tot stand waren gekomen. Volgens de vakbond was er sprake van kartelafspraken door ondernemingen met betrekking tot arbeid.

De Rechtbank Rotterdam verklaarde het beroep van de CNV ongegrond en steunde de mening van de NMa dat er geen sprake is van concurrentiebeperkende maatregelen.

----------
De VGT is aangesloten bij de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). De RND is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 12 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 14.000 vestigingen, 250.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.