Gemeente Hilversum

Werken aan kwaliteit van leven

30 oktober 2007
Eigen kracht, maatwerk, initiatief 'van onderop', integraal werken en heldere bewegwijzering. Dat zijn de vijf uitgangspunten van het vierjarig beleidsplan maatschappelijke ontwikkeling 'Werken aan kwaliteit van leven'. Het plan geeft aan op welke wijze Hilversummers met een beperking kunnen meedoen. Samen met maatschappelijke organisaties, burgers en cliënten is het plan tot stand gekomen en vormt het de komende vier jaar de leidraad om de Wmo handen en voeten te geven. Vandaag stemde het college van burgemeester en wethouders in met het beleidsplan. De volgende stap is de vijf uitgangspunten in te vullen en uit te werken.

Wat kunt u zelf? Dat is de centrale vraag in het Wmo beleidsplan. Gekeken wordt naar de kansen en mogelijkheden die mensen hebben. Eigen kracht staat centraal. Daarbij geholpen en ondersteund door gemeente en maatschappelijke organisaties. Die kijken mee hoe ze er voor kunnen zorgen dat mensen kunnen en ook gaan meedoen. Voor die mensen die niet in staat zijn op eigen kracht zaken te organiseren, is een maatwerk oplossing voorhanden. Kwetsbare burgers kunnen zo gebruik maken van een vangnet
waardoor ook deze groep kan blijven meedoen. Tegelijkertijd zal nog meer geïnvesteerd worden in het ontwikkelen van voorzieningen op wijkniveau, bijvoorbeeld in de vorm van woondienstenzones.

Verantwoordelijk voor elkaar
"Heb oog voor elkaar, is één van de essentiële aspecten van de Wmo die ik graag onderschrijf', aldus wethouder Ben Hammer. "Ik draag graag mijn steentje bij aan het realiseren van een klimaat waar burgers elkaar helpen. Bijvoorbeeld in de vorm van mantelzorg, vrijwilligerswerk of burenhulp", vult hij aan. De gemeente Hilversum zal dan ook burgerinitiatieven die hieraan bijdragen omarmen en ondersteunen en/of bevorderen. Ook wordt nog meer gekeken hoe deze diensten samengebracht kunnen worden op één plek, bijvoorbeeld in het Wonen Welzijn Zorg loket (WWZ loket).

Afstemming en samenwerking
De komende vier jaar wordt nog meer inzet getoond op het beter en soepeler afstemmen van de werkzaamheden tussen de verschillende maatschappelijke organisaties en de gemeente onderling. Hierin is een regisserende rol voor de gemeente weggelegd. Zij kan organisaties bij elkaar brengen en netwerken faciliteren. De komende jaren zullen gebruikt worden om de eerste positieve stappen die op dit gebied zijn gezet, verder te ontwikkelen. Het reeds bestaande WWZ loket en het Loket financiële en sociale voorzieningen zijn goede stappen om mensen vanuit een centraal punt van dienst te zijn.

Heldere communicatie
Zorgvuldig en helder communiceren is nodig om Hilversummers op weg te helpen. Mensen moeten weten wat er speelt, waar informatie te vinden is, welke voorzieningen te verkrijgen zijn en wie er kan helpen. Via bestaande media, dichtbij huis, internet en het WWZ loket worden Hilversummers op de hoogte gehouden.

Complexe problemen
"Er zijn mensen die te maken hebben met een veelheid aan problemen. Denk aan mensen die dakloos zijn en die tegelijkertijd psychische problemen hebben, een verslaving en schulden. Deze mensen willen we natuurlijk ook graag helpen. Dat doen we met de regio gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek", aldus wethouder Hammer. Daarnaast wordt er de komende jaren extra geïnvesteerd in 'risicogezinnen'. De drie Centra voor Jeugd en gezin die in Hilversum komen, hebben hierin een centrale rol.

De Wet maatschappelijke ondersteuning
Op 1 januari 2007 is de Wmo gestart. Onder het motto 'Iedereen moet kunnen meedoen' streeft de Wmo naar maximale participatie van mensen. De wet kent vier hoofddoelen, namelijk zelfredzaamheid, maatschappelijke participatie, maatschappelijke inzet en sociale samenhang.