Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister Cramer: moed en visie nodig voor klimaattop in Bali

30-10-2007

Op de VN-klimaattop in Bali eind dit jaar moeten onderhandelingen starten over nieuwe klimaatafspraken vanaf 2013. Dat hebben de milieuministers in Europa vandaag eensgezind krachtig aangegeven op de Milieuraad in Luxemburg. Zij refereerden daarbij aan de ambitieuze klimaatdoelen van de Europese Raad eerder dit jaar, waarin Europa onder andere aangaf dat ontwikkelde landen gezamenlijk hun uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 30% moeten reduceren.

De nieuwe klimaatafspraken moeten volgens Europa gaan over:
* verdergaande absolute emissiereductie van ontwikkelde landen;
* effectieve inspanningen van ontwikkelingslanden als bijdrage aan de aanpak van het klimaatvraagstuk;

* het uitbreiden van de emissiehandel;

* intensievere samenwerking op gebied van technologie, gericht op kennisoverdracht en innovaties die nodig zijn om klimaatverandering aan te pakken;

* meer maatregelen voor klimaatadaptatie;
* uitstoot van luchtvaart en zeevaart onderbrengen in nieuwe klimaatafspraken;

* tegengaan van ontbossing.

De Europese lidstaten zullen bovenstaande doelstellingen en onderdelen van de nieuwe klimaatafspraken inbrengen op de klimaattop in Bali. Deze top vindt plaats in de tweede week van december en geldt voor de EU als belangrijk startmoment van onderhandelingen voor nieuwe wereldwijde klimaatafspraken. In 2009 moeten de onderhandelingen worden afgerond, zodat de nieuwe afspraken kunnen gaan gelden na 2013, als het Kyoto-protocol afloopt.
Minister Cramer van Ruimte en Milieu is blij met de resultaten van deze Milieuraad. Zij onderstreepte de noodzaak van een ambitieus Europa. 'Het is aan ons om moed en visie te blijven tonen om de wereldwijde klimaatproblematiek te lijf te gaan,' aldus de minister vanmiddag in Luxemburg.