Ingezonden persbericht

Persbericht
CNV Stads- en streekvervoer (een vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

30 oktober 2007, Utrecht
------

Aangevallen buschauffeur vecht beslissing rechtbank aan

Kun je een buschauffeur aanvallen, medepassagiers in gevaar brengen en dan wegkomen met een boete van 150 euro? De rechter vond van wel. Een buschauffeur van Arriva vecht die beslissing aan, morgen bij het Gerechtshof in Leeuwarden.

CNV-bestuurder Emiel Peper, die de chauffeur zal vergezellen, geeft hem groot gelijk. "Deze zaak is te simpel afgehandeld. Een boete van 150 euro staat niet in verhouding tot de gevaarlijke situatie die de passagier heeft veroorzaakt."

De voorgeschiedenis:

De buschauffeur rijdt op 2 oktober 2006 van Drachten naar Leeuwarden. Bij Burgum krijgt hij een discussie met een passagier over het aantal af te stempelen strippen. Hij stempelt af, laat de discussie voor wat het is, trekt op en rijdt weg. Op dat moment deelt de passagier een klap uit. Als reactie trapt de chauffeur hard op de rem, waarna de passagier tegen de voorruit knalt. De chauffeur houdt de passagier vast, belt meteen de politie, die proces-verbaal opmaakt. Het Openbaar Ministerie besluit tot een zogenaamde 'transactie', die zich buiten de openbaarheid afspeelt: als de passagier 150 euro betaalt, is de zaak afgedaan.

Te makkelijk

De buschauffeur, die hier als slachtoffer bericht van krijgt, vindt dat de passagier er wel erg makkelijk van af komt. Hij dient een bezwaarschrift in. Morgen zal het gerechtshof in Leeuwarden hem in deze zaak horen.

"Terecht", vindt Peper, die hoopt dat het gerechtshof de zaak serieus zal bekijken. "Het gaat hier om iemand die een chauffeur aanvalt en medepassagiers in gevaar brengt. Het is te zot voor woorden dat je dan wegkomt met een boete van 150 euro. Zo iemand moet strafrechtelijk worden vervolgd. Het gebeurt veel te vaak dat chauffeurs worden lastiggevallen. Ons rechtssysteem moet een duidelijk signaal afgeven: dit tolereren we niet."

De CNV BedrijvenBond vraagt al geruime tijd aandacht voor agressief gedrag, waar werknemers (bekend is het voorbeeld van bedreigde ambulancechauffeurs) in hun beroep mee te maken kunnen krijgen. Vorig najaar ondertekende Jaap Jongejan, voorzitter van de CNV BedrijvenBond, op het ministerie van Binnenlandse Zaken een verklaring tegen agressief gedrag tegen werknemers met een publieke taak.

Voor de redactie:

De buschauffeur wordt op woensdag 31 oktober om 9.30 uur gehoord door het Gerechtshof in Leeuwarden. CNV-bestuurder Emiel Peper zal hem bij deze zitting vergezellen. De betrokken buschauffeur wil graag anoniem blijven; het is wel mogelijk om via Emiel Peper met hem in contact te komen.