Gemeente Den Haag

In 2003 heeft de gemeente Den Haag een start gemaakt met de aanpak van 27 onveilige plekken in de stad, de zogeheten hotspots. Omdat de veiligheidssituatie er op orde is, wordt de Ammunitiehaven afgevoerd van deze lijst met onveilige plekken. Hierdoor zijn er van de oorspronkelijke 27 nog 17 hotspots over. Dit blijkt uit de hotspotrapportage over het eerste halfjaar van 2007.

Uit een vergelijking van de cijfers van de eerste helft van 2007 met die van 2006, valt op dat de bekendheid van de Hagenaars met de hotspotaanpak is gestegen (van 40% naar 49%), dat het veiligheidsgevoel is gestegen (van 64% naar 67%) en dat de betrokkenheid van bewoners bij de veiligheid in de stad is toegenomen(van 40% naar 47%).

Op de hotspots Singels in Leidschenveen-Ypenburg en Pluvierhof in Scheveningen is de situatie vooruit gegaan. Op de overige hotspots is de situatie stabiel gebleven.

Hotspots zijn plekken in de stad waar al langere tijd sprake is van veel criminaliteit en overlast. De gemeente Den Haag noemt deze plekken hotspots op basis van reacties en klachten van omwonenden en politiecijfers over aangiften van misdrijven en aanhoudingen. Pleinen en straten kunnen hotspot zijn, maar ook plantsoenen, parken en winkelgebieden. Deze plekken krijgen gedurende een langere periode een intensieve gezamenlijke aanpak van politie, gemeente en locale partners. De samenwerkende partijen herstellen de normale situatie op de hotspots. De lijst met hotspots is dynamisch. Dat wil zeggen dat plekken waar criminaliteit en overlast toenemen, worden toegevoegd aan de lijst. Hotspots waar de situatie duidelijk is verbeterd, kunnen van de lijst af. De politie en gemeente blijven deze plekken vanzelfsprekend goed in de gaten houden.

Veiligheidsplan
De aanpak van de hotspots maakt onderdeel uit van het plan Een veilig Den Haag (2): een opdracht aan alle Hagenaars. Dit plan beschrijft hoe Den Haag werkt aan veiligheid. In 2010 moeten de criminaliteit en overlast met 20-25% zijn gedaald en de Hagenaar zich veiliger voelen. Voor de gemeente Den Haag heeft de veiligheid hoge prioriteit.