UMC Utrecht


Nieuwe therapie voor aangerande en verkrachte meisjes

Het Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren van het UMC Utrecht heeft een nieuwe groepstherapie (STEPS) ontwikkeld, speciaal voor pubermeisjes die zijn aangerand of verkracht en hun ouders. In Nederland is 1 op de 6 meisjes tussen de 12 en 25 jaar wel eens gedwongen tot seksuele handelingen*.

Vanaf 1 november is STEPS in boekvorm beschikbaar voor hulpverleners en verschijnt de voorlichtingsdvd `Aangerand of verkracht' over eenmalig seksueel geweld bij jongeren en STEPS. Het meemaken van een aanranding of verkrachting kan leiden tot ernstige psychische problemen. Gerichte therapie is daarom van groot belang.

In de afgelopen twee jaar hebben zich bij het Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren van het UMC Utrecht 100 meisjes aangemeld in de leeftijd van 13 t/m 18 jaar, die eenmalig seksueel geweld hebben meegemaakt en daar blijvende problemen van ondervinden zoals een Post Traumatisch Stress Stoornis (PTSS).

Bekende PTSS klachten zijn herbelevingen, vermijdingen, slaap- en concentratieproblemen. Deze klachten hebben ernstige gevolgen voor het dagelijks functioneren thuis, op school en in contact met vrienden en relaties. Veel jongeren (zowel meisjes als jongens) die een aanranding of verkrachting hebben meegemaakt, voelen zich daarnaast angstig, schuldig en somber. Toch durven ze er met niemand over te praten. Slechts een minderheid doet aangifte en zoekt medische en/of psychologische hulp.

Het doel van STEPS is om PTSS klachten te verminderen. STEPS is gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie en kan ook individueel worden toegepast. De STEPS groepstherapie bestaat uit acht bijeenkomsten voor vier meisjes. Aangerande en verkrachte meisjes vinden het prettig om hun verhaal met elkaar te kunnen delen en ondervinden steun aan elkaar.

Door de saamhorigheid is de therapie makkelijker te volbrengen; iedereen heeft tot dusver de groep afgemaakt. De belangrijkste onderdelen van STEPS zijn informatie, schrijven en praten over het trauma, en oefeningen om het vermijdingsgedrag te verminderen. Ouders worden bij de therapie betrokken in een parallelle oudergroep, die zes keer bijeen komt.

Ouders krijgen informatie, waardoor zij de stressreacties van hun dochter en zichzelf gaan begrijpen, en ontvangen adviezen hoe ze hun dochter het beste kunnen steunen in het verwerkingsproces. In de meisjes- en oudergroep komen een arts en de politie informatie geven. Inmiddels zijn acht groepen afgerond, met positief resultaat: de klachten van de meisjes waren direct na de behandeling verminderd en een half jaar na de behandeling bleken de klachten verder te zijn afgenomen.

Behalve in Utrecht, wordt STEPS ook in Leiden en Alphen aan de Rijn uitgevoerd (Psychotraumacentrum GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen). STEPS kan in een groep of individueel worden toegepast. Zowel meisjes als jongens kunnen zich aanmelden bij het UMC Utrecht, 088 - 7554113. De therapie wordt door de zorgverzekeraar vergoed.

Het STEPS behandelprotocol, geschreven onder redactie van Iva Bicanic en Astrid Kremers, is te bestellen bij Uitgeverij Boom, m.oosthoek@uitgeverijboom.nl telefoon (020) 521 81 40.

De DVD "Aangerand of verkracht" wordt geproduceerd en gefinancierd door Artsen voor Kinderen en is te bestellen via www.hebikdat.nu


* Cijfers afkomstig van Rutgers Nisso Groep, 2005

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk en Linda Minnen, tel. 088 755 74 83

dinsdag 30 oktober 2007


* Studenten/cursisten

* Docenten/opleiders

* Opleidingen

* Innovatie

* Werken bij