Vereniging Milieudefensie

Campagne tegen nieuwe bedrijventerreinen

Protestbord tegen aanleg Noordmanshoek

Amsterdam, 26 oktober 2007 - Op dinsdag 30 oktober plaatst Milieudefensie samen met de milieuorganisatie Houd Wijhe Groen een protestbord tegen de aanleg van bedrijventerrein Noordmanshoek in Wijhe. Het protestbord wordt onthuld door Jan de Vrieze, directeur van Natuur en Milieu Overijssel. De actie is onderdeel van de landelijke campagne 'Spaar het landschap, recycle de ruimte' van Milieudefensie. De milieuorganisatie wil dat er een einde komt aan de wildgroei van nieuwe bedrijventerreinen ten koste van het Nederlandse landschap.

In de campagne staan dertig bedreigde landschappen centraal, waaronder de polder Noordmanshoek in Wijhe. In al deze gebieden wordt een protestbord geplaatst en huis-aan-huis actiekranten verspreid. Hierin zit een oproep aan regering en parlement om een einde te maken aan de onnodige aantasting van het Nederlandse landschap door de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen.

De nieuwe bedrijventerreinen zijn helemaal niet nodig. Op dit moment is er in Nederland nog 9.000 hectare bedrijventerrein beschikbaar. Bovendien is een derde van de bestaande bedrijventerreinen (28.000 hectare) verouderd. Veel panden en kavels op deze terreinen staan leeg. Door deze op te knappen en de ruimte efficiënter te benutten is er voor de komende tien jaar voldoende ruimte beschikbaar.

Milieudefensie roept kabinet en parlement daarom op tot een tijdelijke stop op de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen en de instelling van een herstructureringsfonds voor het opknappen van bestaande bedrijventerreinen.

Wat: Onthulling protestbord tegen bedrijventerrein Noordmanshoek door Jan de Vrieze, directeur van Natuur en Milieu Overijssel Wie: Milieudefensie, Houd Wijhe Groen en Natuur en Milieu Overrijssel
Waar: Het Anem, onderlangs de IJsseldijk ten noorden van Wijhe, bij het veldje van de Hondendressuurvereniging Wanneer: Dinsdag 30 oktober, 16.00 uur tot 17.00 uur

De gemeente Olst-Wijhe wil op korte termijn 18 hectare extra bedrijventerrein op Noordmanshoek aanleggen, aansluitend aan het terrein van de daar al jaren gevestigde vleesfabriek. Milieudefensie, Houd Wijhe Groen en Natuur en Milieu Overrijssel zijn tegen de uitbreiding van Noordmanshoek in de richting van de IJssel. Het bestaande bedrijventerrein De Enk, aan de zuidzijde van Wijhe langs de IJssel, is sterk verouderd. Door deze eerst op te knappen en de ruimte hier efficiënter te gebruiken is er geen nieuw bedrijventerrein nodig.