Platform Biologica
Biologische voeding veel gezonder
30 oktober 2007
De eerste resultaten van een groots opgezet EU-onderzoek onder Britse
leiding laten zien dat biologische voeding duidelijke
gezondheidsvoordelen oplevert. Uit marktonderzoek van Biologica bleek
al in 2004 dat gezondheid voor consumenten het belangrijkste argument
is om biologisch te eten. Biologica verwacht dat de nieuwe
onderzoeksresultaten veel consumenten over de streep zullen trekken.
Professos Carlo Leifert, projectleider, meldde in de Engelse media dat
biologische groente en fruit tot 40% meer anti-oxidanten bevatten,
vergeleken met gangbare producten. Het gehalte aan anti-oxidanten en
gezonde vetzuren in biologische melk blijkt tot 60% hoger te liggen.
De nieuwe resultaten betekenen een sterke bevestiging voor de
uitgangspunten en de praktijk van de biologische landbouw, die streeft
naar een systeem dat niet alleen voor mensen gezond is, maar ook voor
de dieren, de gewassen en de bodem. De bevindingen zullen in het
komend jaar wetenschappelijk gepubliceerd worden.
Eind aan twijfel
Projectleider Leifert gaf aan dat er veel variatie in de resultaten
was. Deze variatie weerspiegeld wellicht de grote verschillen in
uitkomsten van vroegere onderzoeken. Gezondheidseffecten van
biologische producten waren daardoor nog moeilijk hard te maken. Begin
2007 publiceerde Biologica in samenwerking met de Task Force
Biologische Landbouw de brochure Wat we weten over Biologisch en
Gezondheid, gebaseerd op de meest actuele, harde gegevens. In augustus
werd de bewijslast flink versterkt toen uit Zwitsers-Nederlands
onderzoek bleek dat moeders die biologisch eten, moedermelk geven met
een hoger gehalte gezonde vetzuren (CLAs). Het Britse project
bevestigt het positieve beeld.
Over het onderzoek
Het Quality Low Input Food onderzoeksproject, geleid door Newcastle
University, kost 17 miljoen euro en wordt mede gefinancierd door de
EU. Op verschillende locaties in Europa werden biologische en
niet-biologische producten geteeld op aanliggende velden. In Nederland
zijn het Louis Bolk Instituut en Wageningen Universiteit bij het
onderzoek betrokken.
Enkele resultaten van het Britse onderzoek
* Biologische melk heeft 50 tot 80% meer anti-oxidanten;
* Biologische melk heeft een hoger gehalte aan vitamine E;
* Biologische kaas kan tot twee keer zoveel voedingswaarde hebben als
reguliere varianten;
* Biologische tomaten, tarwe, aardappelen, kool en uien hebben 20 tot
40% meer anti-oxidanten;
* Biologische spinazie en kool bevatten meer mineralen.