Radboud Universiteit Nijmegen


Discovery Channel filmt Nijmeegse magneten

Een filmploeg van televisiezender Discovery Channel is vandaag op bezoek in het Laboratorium voor Hoge Magneetvelden, kortweg HFML, van de Radboud Universiteit. De zender wil objecten laten zweven in een van de magneten in het HFML. Wat precies, is nog niet bekend. `Maar wetenschappelijk interessant is het niet', staat voor onderzoeker Jeroen Gielen van het HFML al wel vast. Gielen is aangewezen om de filmploeg uit Londen rond te leiden.

Wetenschappers van het HFML brachten zelf al eerder een zwevende waterdruppel en een zwevende kikker in beeld. De objecten zweven doordat ze zich uit alle macht afkeren van het magnetisch veld. Grappig om te zien, maar voor de fysicus zijn die experimenten niet interessant, omdat ze weinig zeggen over de eigenschappen van materialen.

Gielen en zijn collega's zijn gewend aan aandacht. `Het is niet zo dat hier elke week een filmploeg op de stoep staat, maar het komt vaker voor.' Eerder stuurden NBC, ABC, National Geographic, Willem Wever, Klokhuis en de BBC al een filmploeg. Directeur Jan Kees Maan van het HFML geeft ze niet altijd toestemming om de magneet aan te zetten. `Het klinkt misschien blasé, maar op een gegeven moment word je al die aandacht wel een beetje zat. Dan zeg ik: pak de filmpjes maar die we zelf hebben gemaakt. En meestal nemen ze daar wel genoegen mee.'

Deze keer mag de magneet wel aan. Discovery gaat in zijn filmpje dan ook in op de geschiedenis van het HFML. Wanneer de film wordt uitgezonden op televisie, is nog niet bekend.