Gemeente Den Haag

Daardoor wordt het voor veel mensen eenvoudiger om een cursus te volgen. Dat komt door een voorgenomen aanpassing van de Wet Inburgering (Wi) die minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie heeft aangekondigd. De grootste kenlpunten in de wet worden weggenomen, waardoor meer mensen aan hun cursus kunnen beginnen. De gemeente Den Haag heeft zich de afgelopen maanden hard gemaakt voor deze aanpassing.

Sinds 1 januari 2007 is de nieuwe Wet Inburgering van kracht. Een complexe en bureaucratische wet, die er toe heeft geleid dat er in 2007 nauwelijks mensen zijn gestart met een inburgeringscursus. De gemeente mag slechts een beperkt deel van de verplichte inburgeraars een inburgeringscursus aanbieden. Dat komt vooral doordat een groot gedeelte van de groep een - vaak klein - eigen inkomen heeft. Die mensen komen niet in aanmerking voor een aanbod van de gemeente, maar moeten zelf een cursus regelen en betalen. Vooral de hoge kosten en de grote administratieve last die het aanvragen van een cursus en/of een lening met zich meebrengt lijken een drempel op te werpen voor deze mensen. Daardoor moest de gemeente Den Haag haar doelstelling voor het gemeentelijk aanbod in 2007 al bijstellen van 4.200 naar 1.368. De gemeente heeft de afgelopen maanden wel veel mensen opgeroepen om te bekijken of ze voor een inburgeringscursus in aanmerking kwamen. Het resultaat was minimaal: van de 4.200 mensen waarmee een intakegesprek is gevoerd, kwamen slechts 980 mensen in aanmerking voor een aanbod van de gemeente. Daarnaast hebben meer dan 2.000 mensen een zogenaamde handhavingsbeschikking ontvangen. Dat betekent dat zij hun cursus zelf moeten regelen en binnen vijf jaar het inburgeringsexamen moeten behalen. Deze mensen zijn vijf jaar uit beeld van de gemeente, waardoor het niet te volgen is of mensen ook daadwerkelijk aan hun inburgering beginnen.

Door de aangekondigde aanpassing van de Wi krijgen gemeenten de regiefunctie terug en mogen vanaf 1 november zelf bepalen wie ze een aanbod doen. Zo kan de gemeente bijvoorbeeld beslissen om iemand met een laag inkomen toch een cursus aan te bieden. De nieuwe inspanningen kunnen alleen tot de gewenste resultaten leiden als de minister op korte termijn daadwerkelijk toestemming geeft om per 1 november op de nieuwe manier aan het werk te gaan.

De verantwoordelijk wethouder voor inburgering, Rabin Baldewsingh: 'De gemeente Den Haag heeft zich de afgelopen maanden enorm ingespannen om minister Vogelaar te overtuigen dat de nieuwe wet onwerkbaar is. Ik ben blij dat de minister snel op onze noodkreten heeft gereageerd. Als we per 1 november als gemeenten daadwerkelijk de regie op de inburgering terugkrijgen en weer aan de slag kunnen, dan is dat goed voor de mensen die moeten inburgeren, voor de stad en voor de opleidingsinstituten die de inburgering verzorgen'.

Met de aanpassingen in de wet zijn vooral verplichte inburgeraars geholpen. Maar er zijn ook veel Hagenaars die niet hóeven in te burgeren, maar er wel baat bij hebben. Om die mensen te motiveren om ook een inburgeringscursus te gaan volgen, gaat de gemeente Den Haag de stad in met een inburgerbus. Ook wordt de samenwerking met consultatiebureaus (en later met de centra voor jeugd en gezin), moskeeën, bibliotheken, scholen, welzijnsorganisaties en zelforganisaties verbeterd.