BedrijfsautoRAI

Scania participeert in RTL 7 televisieprogramma 'Trucker M/V'

(10/30/2007)
Aan het nieuwe RTL 7 televisieprogramma Trucker M/V met Winston Gerschtanowitz doen tien kandidaten mee die niets liever willen dan vrachtwagenchauffeur worden. Scania participeert in dit programma omdat zij het nijpende probleem van het grote tekort aan vrachtwagenchauffeurs mede wil aanpakken.
Ruim zeshonderd mensen, waarvan vierhonderd vrouwen, hebben zich voor dit programma aangemeld. De vier uitverkoren vrouwen en zes mannen worden opgeleid tot chauffeur. Uiteindelijk is er maar één die de hoofdprijs opstrijkt: een baan als vrachtwagenchauffeur en een geweldige truckersreis naar Zuid-Amerika.

In Nederland is er een tekort aan circa 5.000 chauffeurs. Door het image van het chauffeursvak te verbeteren en via de televisie een nieuwe doelgroep kennis te laten maken met dit veelzijdige beroep, wil Scania de instroom van nieuwe chauffeurs naar een hoger plan te tillen. âDit probleem is alleen op te lossen door deze mensen buiten de branche te laten zien dat een vrachtwagenchauffeur een echte professional is met een uitgebreide bagage aan kennis en vaardigheden. Tegelijkertijd willen we hen de veelzijdigheid van de branche tonen en de passie waarmee huidige chauffeurs hun beroep uitoefenen,â licht Nico van der Klugt, Manager Communicatie van Scania, toe.

De eerste taak voor de tien truckers in spé is om de drie vereiste theorie-examens te halen. Geen gemakkelijke klus, want sommigen hebben een herexamen nodig om in de race te blijven. Met de theorie op zak kan het echte werk beginnen met de praktijklessen. Door middel van verschillende tests tonen zij hun vorderingen en een professionele jury velt een streng maar rechtvaardig oordeel. Deze jury bepaalt wekelijks welke kandidaat het minst heeft gepresteerd en het programma moet verlaten.

Naast deze competitie neemt Winston de kandidaten en de kijkers mee in de chauffeurswereld. Hij laat zien wat er allemaal komt kijken bij het uitoefenen van het vak van vrachtautochauffeur. Zo rijdt Winston off road mee met de imposante 8x8 trucks van de koninklijke landmacht en krijgt hij een uitgebreide heftruckcursus. Ook gunt Linda Langeslag (22) hem een kijkje in de dagelijkse realiteit van een internationaal chauffeur tijdens een transport naar Londen. Stuk voor stuk uiteenlopende omstandigheden waarbij de kennis en vaardigheden van de chauffeur goed tot hun recht komen.

De finale vindt plaats in Zweden. De twee finalisten, die na slechts zes weken hun C en CE examen weten te halen rijden daar met een trekker/opleggercombinatie naar toe. Ze stippelen zelf hun route uit en voeren onderweg opdrachten uit. Op de uiteindelijke lokatie vindt de laatste en allesbeslissende test plaats. Wie is de beste Trucker M/V? Eind december dit jaar zullen we het weten.

Uitzending: wekelijks, zaterdagavond, RTL 7 om 19.30 uur.

Fotobijschrift: Op de Bedrijfsauto-RAI beleefden Winston Gerschtanowitz en alle kandidaten aan het programma de première van het nieuwe RTL 7 programma âTrucker M/Vâ.