Gemeente Lochem


http://www.lochem.nl/glc/website/webgen.nsf/(framesets)/Internet?opendocument&Body=http://www.lochem.nl/glc/website/webgen.nsf/page?openagent&id=_98E03A8DA022CF36C1257384002A6B5E

Lochemse inkoop wordt steeds duurzamer

30 oktober 2007

De gemeente Lochem maakt werk van de doelstelling duurzaam te willen inkopen. In de jaarlijkse Duurzaamheidsmeter haalde Lochem dit jaar 55 van de maximaal 100 punten binnen. In 2006 was dat nog 36 punten. Hiermee steeg Lochem van de 44ste naar de 17de plaats op de ranglijst.

De hogere score werd gerealiseerd door bij het inkopen andere keuzes te maken. In de groenvoorziening worden biologisch geteelde bollen, planten en bomen gebruikt. Van de bedrijfskleding bestaat minimaal 10% uit milieuvriendelijk geproduceerde materialen en wordt minimaal 70% gekocht bij bedrijven met een gedragscode voor arbeidsnormen en milieu. Verder worden alleen nog dienstauto's gekocht of geleased met een energielabel A of B. Ook stapt Lochem volledig over op groene stroom en wordt alleen nog niet-chloorgebruikt papier met het FSC keurmerk gebruikt. Met behulp van de Duurzaamheidsmeter kunnen gemeenten in Nederland bepalen hoe duurzaam zij zijn op een aantal vakgebieden, waaronder inkoop. De Duurzaamheidsmeter wordt beheerd door COS Nederland, de landelijke vereniging van veertien centra voor internationale samenwerking. De best scorende gemeente in de Duurzaamheidsmeter was in 2007 Tilburg, net als in 2006 overigens. Deze gemeente haalde een score van 82%. Op 4 april 2007 heeft het Lochemse college de deelnameverklaring van het programma Duurzaam Inkopen ondertekend. Dit is een landelijk programma waarin centrale en decentrale overheden samenwerken om ervoor te zorgen dat het grote volume van overheidsbestedingen in Nederland maatschappelijk verantwoord op de markt wordt gebracht. Daarbij is er aandacht voor zowel ecologische als sociale criteria. De centrale overheid moet in 2010 alle inkoop duurzaam uitvoeren; voor de decentrale overheden (zoals provincies, waterschappen en gemeenten) ligt die doelstelling op minimaal 50%.