Ingezonden persbericht
Omrin belazert Friese gemeenten en inwoners
Omstreden afvaloven gebruikt oude en vuile techniek
PERSBERICHT
Harlingen, 30 oktober 2007
De afvaloven die OMRIN wil bouwen aan de Waddenkust stoot veel meer fijn stof en zwaveloxiden uit dan verouderde afvalovens in ons land. Dit blijkt uit de tweede Milieu Effect Rapportage (MER) volgens Stichting "Afvaloven Nee!" en Waddenvereniging. OMRIN beloofde haar aandeelhouders, Gedeputeerde Staten en de bevolking van Noordwest Fryslân om in Harlingen een schone afvaloven te gaan bouwen. "Onder de voorwaarde dat Omrin zou bouwen volgens de best beschikbare technieken en zij de uitstoot ver onder de Nederlandse normen zou houden zijn lokale bestuurders akkoord gegaan. Die belofte blijkt nu niets waard", aldus Hans Gillissen en Ester Kuppen namens de twee organisaties.
Omrin breekt woord op vier punten. Ten eerste is de techniek die OMRIN wil toepassen voor luchtfiltering van de afvaloven volgens ingenieursbureau MOB de slechtst mogelijke techniek die mag worden toegepast. Zij voldoet misschien wel aan de Nederlandse normen, maar volgens de Europese richtlijnen is dit systeem nog maar net als best beschikbare techniek aan te merken. Alle andere technieken zorgen voor schonere luchtemissies. De gemiddelde Nederlandse afvalverbrander stoot veel minder vervuilende stoffen uit.
Bovendien blijkt uit de MER dat dit tot gevolg heeft dat de afvaloven aan de Waddenzee 3 keer zo veel fijn stof zal uitstoten als bestaande, soms meer dan 20 jaar oude, afvalovens in Nederland. Ook verwacht OMRIN een uitstoot van zwaveloxiden uit haar oven die 6 keer hoger is dan al bestaande afvalovens. De uitstoot van fluoriden en metalen zal volgens het MER respectievelijk 4 en 3 keer hoger liggen dan bij bestaande afvalovens. "De geplande techniek is in een land als Roemenië misschien nog wel mogelijk, maar zou in Nederland absoluut niet mogen worden toegestaan", aldus het commentaar van MOB.
Derde voorbeeld van misleiding is de grote afhankelijkheid van de ESCO zoutwinning. Uit de ingediende MER blijkt dat de afvaloven voor een hoog genoeg rendement niet kan zonder de koppeling met ESCO zoutwinning. Ook dit punt is in tegenspraak met eerdere beloften van OMRIN. Andere bedrijven kunnen misschien ooit energie afnemen van OMRIN, maar de manier waarop, het energie-rendement daarvan en de gevolgen voor het verbrandingsproces worden in de MER niet onderbouwd.
Tenslotte blijft er weinig over van de aantrekkelijkheid van de afvaloven om nieuwkomers naar de Harlingse haven te trekken. OMRIN produceert volgens de MER precies genoeg stoom voor ESCO. Zonder zoutwinning zijn de aan de Friese aandeelhouders voorgeschotelde financiële rendementen niet mogelijk.
De Stichting Afvaloven Nee en de Waddenvereniging zijn geschrokken van de vernietigende kritiek op de plannen van OMRIN. "Wij waren al bang dat OMRIN zonder ervaring begon aan een hachelijk avontuur. Nu blijkt dat OMRIN woord breekt. Wat overblijft is een vervuilende, onnodige en te dure afvaloven. Het is voor ons nu de vraag of gedeputeerde Adema voor deze vervuilende afvaloven een milieuvergunning wil geven. Wij zullen in ieder geval alles er aan doen om te vechten voor het behoud van de schone en frisse Friese zeelucht. Deze afvaloven kan er maar beter niet komen," aldus beide organisaties.
Ingezonden persbericht