Umicore


Umicore

Persbericht,
30 oktober 2007 - 07:30 CET

UPDATE DERDE KWARTAAL 2007

Belangrijkste feiten

De activiteiten van Umicore hebben tijdens het derde kwartaal opnieuw een goede prestatie neergezet. De totale inkomsten waren 9% hoger in vergelijking met dezelfde periode in 2006.

. De inkomsten voor Nieuwe Materialen zijn met 3% gestegen, met vooral een sterke groei van de germanium halfgeleidersubstraten.
. De activiteit Edelmetaalproducten en Katalysatoren noteerde een goede groei (een stijging van de inkomsten met 12%), ondanks een lager verkoopsvolume voor Automotive Catalysts in Noord-Amerika. . De inkomsten in Edelmetaaldiensten waren 1% lager, terwijl de marktomstandigheden sterk bleven. . Inkomsten uit de activiteit Speciale Zinkproducten stegen met 25% als gevolg van hogere premies in Zinc Chemicals.
Positieve operationele kasstromen tijdens de periode werden ondersteund door een vermindering van de werkkapitaalbehoeften.
Ongeveer ¤ 120 miljoen in Umicore-aandelen zijn gekocht als onderdeel van het aandeleninkoopprogramma ter waarde van ¤ 150 miljoen dat door het bedrijf eerder was aangekondigd. Het is de bedoeling van Umicore de overblijvende aankopen in de loop van de komende weken te voltooien.

De overname van Delphi Catalysts werd op 29 september afgerond. De integratie van de activiteiten verloopt voorspoedig.
Nyrstar werd op 29 oktober naar de beurs gebracht. De opbrengsten van de operatie voor Umicore (na aftrek van transactiekosten) zullen naar verwachting ongeveer ¤ 680 miljoen bedragen, en kunnen mogelijk stijgen tot ¤ 780 miljoen als de greenshoe-optie volledig wordt uitgeoefend. Perspectieven
Umicore blijft bij haar verwachting voor het volledige jaar een recurrente EBIT voor voortgezette activiteiten te realiseren tussen ¤ 345 miljoen en ¤ 365 miljoen . Ter vergelijking, de recurrente EBIT voor 2006 bedroeg ¤ 329,4 miljoen. Nota: Alle vergelijkingen zijn met de cijfers van het derde kwartaal 2006, tenzij anders aangegeven..30/10/2007 - 07:30 CET 2/8

NIEUWE MATERIALEN
De inkomsten in de businessgroep Nieuwe Materialen stegen met 3% (gecorrigeerd voor de overdracht van de Zinc Battery Materials business unit naar de businessgroep Speciale Zinkproducten).

Cobalt & Specialty Materials
In Materialen voor Herlaadbare Batterijen bleef de verkoop van lithiumkobaltiet stabiel gedurende het jaar, hoewel iets lager in het derde kwartaal dan in de uitstekende overeenstemmende periode van 2006. De activiteit Werktuigmaterialen noteerde een gestage volumegroei, die grotendeels te danken is aan de aanhoudend sterke vraag van werktuigproducenten in Europa en Azië. De premies waren grosso modo ook beter op jaarbasis.
De activiteiten Keramiek en Scheikundige Producten bleven sterk presteren voor de meeste product- en dienstensectoren. Lagere invoerniveaus van China naar Europa hadden op jaarbasis een gunstig effect op de verkoopvolumes en de premies voor kobaltproducten die gebruikt worden voor keramiek. De overname van Corn. Van Loocke zal naar verwachting in de loop van november worden afgerond.

Electro-Optic Materials
De verkoop van Substraten bleef uitstijgen boven de niveaus van 2006. Dit is niet alleen het gevolg van een grotere activiteit in de ruimtevaartsector maar ook van het toenemende gebruik van zonnecellen op basis van germanium door producenten van satellieten wereldwijd, in plaats van cellen op basis van silicium. Het gebruik van germanium in nieuwe toepassingen blijft groeien. In de activiteit Optiek trok de verkoop van germaniumschijfjes verder aan, vooral door een grotere vraag vanwege Europese klanten. De verkoop van GASIR ® optische assemblages bleef stabiel. De capaciteit van Umicore om germaniumrestanten te recycleren wint sterk aan betekenis voor onze klanten in het licht van de blijvende prijsstijging van germanium.

Element Six Abrasives
De verkoopvolumes en prijzen voor diamantgruis daalden op jaarbasis. De verkoop van meer geavanceerde producten voor metaalbewerkingtoepassingen bleef stabiel in de voornaamste automobiel- en machinefabricagesectoren. De vraag van de olie- en gassector bleef op een hoog niveau, terwijl ook het kleinere houtbewerkingsegment groeide, zoals overigens de volledige bouwsector. De bijdrage werd negatief beïnvloed door de verzwakking van de US-dollar..30/10/2007 - 07:30 CET 3/8

EDELMETAALPRODUCTEN & KATALYSATOREN
De inkomsten in de businessgroep Edelmetaalproducten & Katalysatoren stegen met 12%.

Automotive Catalysts
De autoproductie in Noord-Amerika vertraagde als gevolg van de opbouw van voorraden tijdens het eerste halfjaar. De activiteiten van Umicore begonnen ook de impact te voelen van de eerder aangekondigde volumeverminderingen verbonden met de afbouw van een van de productieplatformen van een van haar klanten. Als gevolg van de recente toekenning van contracten zal de Noord-Amerikaanse activiteit tegen midden-2009 volledig hersteld zijn.
In Europa bleef Umicore goed presteren ondanks een vlakke verkoop van lichte voertuigen. Dit was het gevolg van een goede platformmix en het groeiende vrijwillige gebruik van roetfilters voor dieselwagens. De volumes van de Chinese activiteiten bleven sterk groeien. In Korea haalde Umicore's joint venture voordeel uit de bijzonder ondersteunende marktvoorwaarden gekoppeld aan zijn vermogen om een volledig assortiment aan technologieën te leveren aan lokale OEM's. De prestatie in de Zuid-Amerikaanse markt was stabiel.
De overname van de autokatalysatoractiviteit van Delphi werd zoals verwacht op 29 september voltooid. De betaalde prijs van USD 66 miljoen week af van de aanvankelijk overeengekomen prijs van USD 75 miljoen als gevolg van aanpassingen aan het werkkapitaal en andere bij de afsluiting. Een afsluitende aanpassing zal in het vierde kwartaal worden voltooid. De integratie van de activiteiten verloopt voorspoedig.

Catalyst Technologies
De inkomsten uit Edelmetaalchemie bleven groeien. De investering om in Zuid-Amerika de activiteiten verder uit te bouwen zal tegen 2008 worden afgehandeld. Zowel Umicore als haar joint venture SolviCore hebben hun samenwerking rond beloftevolle zonnecelontwikkelingen met de grote klanten uit de autosector verder opgevoerd.

Technical Materials
De verkoopvolumes voor Contactmaterialen groeiden ondanks een zekere druk op de prijzen. De volumes profiteerden van een bredere wereldwijde aanwezigheid, vooral in Noord-Amerika. De consolidatie van de activiteiten in de recent overgenomen productiesite in Glens Falls (VS) is afgerond. BrazeTec realiseerde een sterke verkoop bij stabiele marges. De Chinese activiteiten noteerden een mooie groei in volume, vooral in het segment verwarming en ventilatie, terwijl de activiteiten in Duitsland profiteerden van de algemene groei van de industriële vraag. De verkoop van soldeerpasta's en zilverlegeringen met hogere toegevoegde waarde bleef stijgen. In Speciale Platinamaterialen was de verkoop van platina-uitrusting voor de productie van hoogtechnologisch glas lager dan in hetzelfde kwartaal van 2006. Dit hangt samen met de ongelijke, projectgebonden spreiding van de bestellingen tijdens het jaar. Vergeleken met vorig jaar zijn de verkoopvolumes hoger, en de inkomsten blijven sterk, ondanks ongunstige wisselkoersen. De eerder aangekondigde katalysatoren zonder edele metalen voor de bestrijding van N2O (lachgas) zijn positief ontvangen door de klanten..30/10/2007 - 07:30 CET 4/8 De verkoopvolumes in Elektronische Packaging Materialen stegen tegenover dezelfde periode van 2006. De activiteit profiteerde van haar leidende positie in kleefproducten voor elektronische schakelaars en slaagde er ook in haar positie te versterken in hermetische afsluitingsmaterialen (HSM) in Noord-Amerika en Azië.

Jewellery & Electroplating
De positieve trend van het eerste halfjaar in de activiteit Juwelen & Industriële metaalproducten hield aan. De vraag naar zilverproducten in Europa bleef gunstig en de verkoop, met name van zilveren schijfjes, lag een stuk hoger op jaarbasis. De verkoop van goudproducten voor toepassingen in de juwelenfabricage bleef gestaag groeien.
De activiteit Electroplating bleef een goede inkomstengroei vertonen. De verkoop van goud- en platina-elektrolyten voor industrieel gebruik evenals van rhodiumproducten voor decoratieve toepassingen ontwikkelde zich positief. De investering in een capaciteitsuitbreiding voor elektrolyseproducten bij hoge temperaturen op basis van platina bleef op schema om in 2008 te worden voltooid.

Thin Film Products
De verkoop in de activiteiten Optiek en Slijtagebescherming was lager dan in de eerste helft van het jaar maar bleef ruim boven de cijfers van vorig jaar, vooral door de integratie van de optische activiteiten in China.
De productverkoop in Elektronica en Gegevensopslag lag iets hoger in vergelijking met vorig jaar, waarbij de aanhoudend positieve evolutie van de elektronica de blijvende zwakte in gegevensopslag meer dan compenseerde.
In Beeldschermen stegen de verkoopvolumes van ITO-targets gevoelig op jaarbasis, maar dit kon de aanzienlijk lagere marges niet volledig goedmaken.

EDELMETAALDIENSTEN
De inkomsten in de businessgroep Edelmetaaldiensten daalden met 1%. Precious Metals Refining
De business unit bleef sterk presteren en bevestigde hiermee de trends die reeds waren vastgesteld tijdens het derde kwartaal van 2006 en het eerste halfjaar 2007. De prijzen van de metalen die worden teruggewonnen door de fabriek in Hoboken, bleven in het algemeen hoog. De prijs van platina steeg als gevolg van een lagere aanvoer van primaire concentraten in verband met mijnbouwkwesties in Zuid-Afrika. De marktvoorwaarden voor de verwerking van secundaire materialen bleven gunstig, in lijn met de sterke vraag naar recyclage bij de huidige metaalprijzen. De aanvoer van elektronisch schroot bleef op zeer hoog niveau. De aanvoer van versleten autokatalysatoren bleef toenemen en kreeg een extra impuls van Umicore's eigen netwerk voor het inzamelen van deze materialen aan het einde van hun levensduur. De investering in de nieuwe concentratie-installatie voor edele metalen vordert volgens schema..30/10/2007 - 07:30 CET 5/8

Precious Metals Management
De verkoop en leasing van fysiek metaal namen toe op jaarbasis en weerspiegelen de aanhoudend sterke vraag van de industrie naar edele metalen. Vooral de zilver-, goud- en platinaprijzen bleven stijgen tijdens het kwartaal. De leveringen van metaalstaven voor beleggingsdoeleinden namen toe omdat beleggers de zekerheid van fysiek metaal zochten. De toegenomen volatiliteit van de metaalprijzen bevorderde de prestatie van de tradingactiviteiten, maar niet in dezelfde mate als tijdens de overeenkomstige periode in 2006.

SPECIALE ZINKPRODUCTEN
De inkomsten in de businessgroep Speciale Zinkproducten stegen met 25% (gecorrigeerd voor de overdracht van de Zinc Battery Materials business unit komende vanuit de businessgroep Nieuwe Materialen).
Zinc Chemicals
De verkoopvolumes van fijne zinkpoeders lagen onder de niveaus van de overeenstemmende periode van 2006, vooral voor verfproducten. Dit was voornamelijk te wijten aan een vertraging van de vraag van klanten in Azië. De premies blijven ruim boven de niveaus van 2006 en maakten zo de verminderde volumes meer dan goed. De verkoopvolumes van zinkoxide waren iets hoger dan vorig jaar, terwijl de premies voor oxides in het algemeen hoog bleven.
De activiteit titaniumoxide nanopoeders (gebruikt voor UV-bescherming in huidverzorgingsproducten), die tot dusver deel uitmaakte van de R&D Venture Unit van Umicore, valt voortaan binnen het activiteitsgebied van Zinc Chemicals.

Building Products
De verkoopvolumes keerden terug naar de niveaus van vorig jaar na een zeer traag eerste halfjaar. De verkoopvolumes op jaarbasis handhaafden zich ruim boven de volumes van 2006. Hoewel de zinkprijs in de loop van het kwartaal licht daalde, was de volatiliteit van de prijzen nadelig voor de algemene commerciële voorwaarden voor de business. Wat de productmix betreft, bleef de klemtoon liggen op producten met hogere toegevoegde waarde.

Zinc Battery Materials
De totale verkoopvolumes stegen beduidend, vooral door een hogere verkoop van de Europese activiteiten. De productmix was ook beter tegenover vorig jaar en resulteerde in hogere premies. De verkoopvolumes uit de activiteiten in China stegen licht maar de premies daalden enigszins als gevolg van een lagere uitvoer..30/10/2007 - 07:30 CET 6/8

CORPORATE
Afgesplitste activiteiten
De beursgang van Nyrstar zal Umicore naar verwachting zo'n ¤ 680 miljoen aan inkomsten opbrengen (na aftrek van transactiekosten). Dit zou stijgen tot ¤ 780 miljoen als de greenshoe-optie volledig wordt uitgeoefend. Deze inkomsten zullen naar verwachting leiden tot een netto meerwaarde van iets meer dan ¤ 380 miljoen (iets meer dan ¤ 440 miljoen als de greenshoe-optie volledig wordt uitgeoefend). De impact van de afwikkeling van de resterende zinkindekkingen, die tot dusver deel uitmaakten van de zinklegeringsactiviteit van Umicore, bedraagt ongeveer ¤ 66 miljoen. Deze afwikkeling is nu voltooid, hoewel verwacht wordt dat slechts zo'n ¤ 25 miljoen in 2007 zal worden uitbetaald, in overeenstemming met de vervaldatums van de niet afgewikkelde indekkingscontracten. Het resterende zal in 2008 worden uitbetaald, in overeenstemming met de vervaldatums van de niet afgewikkelde indekkingscontracten. Inkoop van aandelen
Op 29 oktober had Umicore voor een waarde van ¤ 120 miljoen van haar eerder aangekondigde programma voor de inkoop van eigen aandelen ter waarde van ¤ 150 miljoen voltooid. Het aantal aandelen dat de onderneming momenteel in eigen bezit heeft, bedraagt 1.421.517, of 5,45% van het totale aantal aandelen in omloop. Umicore is van plan om het aandeleninkoopprogramma in de komende weken te voltooien. In het kader van de voorziene inkomsten uit de beursgang van Nyrstar, zal het management van Umicore verschillende pistes onderzoeken om de kapitaalstructuur van het bedrijf te optimaliseren.

Kasstromen en schuld
Umicore genereerde in het derde kwartaal positieve kasstromen als resultaat van een sterke operationele prestatie en een lagere behoefte aan werkkapitaal. De onderneming droeg ook ¤ 93 miljoen van zijn financiële schuld aan Nyrstar over..30/10/2007 - 07:30 CET 7/8

Voor meer informatie
Investor Relations:
Dhr. Tim WEEKES - +32 2 227 73 98 - tim.weekes@umicore.com Dhr. Geoffroy RASKIN - +32 2 227 71 47 - geoffroy.raskin@umicore.com Media:
Dhr. Bart CROLS - +32 2 227 71 29 - +32 476 98 01 21 - bart.crols@umicore.com Profiel van Umicore
Umicore is een materiaaltechnologiegroep. Zijn activiteiten zijn voornamelijk geconcentreerd rond vier bedrijfssectoren: Nieuwe Materialen, Edelmetaalproducten en Katalysatoren, Edelemetaaldiensten en Speciale Zinkproducten. Elke bedrijfssector is opgedeeld in verschillende marktgerichte business units. Umicore legt zich toe op toepassingsgebieden waarvan het bedrijf weet dat zijn knowhow inzake materiaalkennis, scheikunde en metallurgie een verschil kan maken, zowel in producten voor alledaags gebruik als in toepassingen die aan de spits staan van nieuwe technologische ontwikkelingen. De allesoverheersende doelstelling van Umicore - duurzame waarden creëren - is gebaseerd op de ambitie om materialen te ontwikkelen, te produceren en te recycleren op een wijze die in overeenstemming is met zijn beleidsverklaring: 'materials for a better life'.
De Umicore Groep beschikt over industriële installaties op alle continenten en verleent diensten aan een wereldwijd klantenbestand. De Groep boekte in 2006 een omzet van ¤ 8,2 miljard (inkomsten van ¤ 1,7 miljard, metaal niet inbegrepen) en heeft op dit ogenblik ongeveer 14.000 mensen in dienst. Een telefonische conferentie en presentatie voor analisten vindt plaats vandaag om 09.30 u CET in Brussel. LIVE WEBCAST
De audio webcast is beschikbaar op:
http://wcc.webeventservices.com/view/wl/r.htm?e=96565&s=1&k=95ECAE3527865BBEC1D89EBFE33561E 8&cb=genesys
CONFERENCE CALL
Verenigd Koninkrijk +44 (0)20 7162 0025
Verenigde Staten +1 334 323 6201
Nederland +31 (0)20 7965 008
België +32 (0)2 290 14 07
Australië +61 (0) 28 2239 543
Denemarken +45 3271 4607
Ierland +353 (0)1 4364 106.30/10/2007 - 07:30 CET 8/8 Duitsland +49 (0)695 8999 0507
Zwitserland +41 (0)434 5692 61
Finland +358 (0)9 2313 9201
Portugal +351 211 201 731
Luxemburg +352 270 0073 408
Spanje +34 917 889 896
Italië +39 023 0350 9003
Frankrijk +33 (0)1 7099 3208
Zweden +46 (0)8 5052 0110
Oostenrijk +43 (0)268 22 05 6292
Japan +81 (0) 33 5708 615
Indien uw land niet op de lijst voorkomt, gelieve dan het volgende nummer te bellen: +44 20 7162 0025. Deelnemers kunnen best 5 tot 10 minuten voor het begin van de conference call inbellen. Gelieve de naam van de conferentie te vermelden. Er zal U gevraagd worden bepaalde details te verstrekken (uw naam, naam en locatie van uw bedrijf) alvorens met de conference call verbonden te worden. Indien u een vraag hebt tijdens de vraag & antwoord sessie, gelieve "1" op het klavier van uw toestel in te brengen: door middel van het hekje-teken ("#") kan u een vraag annuleren. U kan de operator ten allen tijde om assistentie verzoeken door gewoon het teken "*" gevolgd door het cijfer "0" in te geven.