Ingezonden persbericht



---


Leiden, 25 oktober 2007

Boeddhistische nonnen bezoeken Volkenkunde
30 oktober tm 4 november 2007

Zes nonnen uit het Kachoe Ghakyil klooster in Nepal komen in oktober voor het eerst naar Nederland en laten bezoekers van Volkenkunde kennis maken met hun manier van leven. Ze werken gezamenlijk vijf dagen lang aan een zandmandala, iets wat bezoekers stapje voor stapje kunnen volgen. De laatste dag is het vernietigingsritueel: het uitstrooien van de mandala in de singel voor het museum. Dit wordt gevolgd door een bijzonder optreden met dans en muziek en een toelichting van Marlies Bosch, fotograaf en journalist die het klooster(leven) goed kent.

Voor het eerst tonen Tibettaanse nonnen hun rituelen en dansen in Nederland. In een kleurrijke opvoering met traditionele kostuums beelden zij oude verhalen uit, voeren ze wervelende rituele dansen uit en bespelen zij de instrumenten die voorheen uitsluitend aan monniken waren voorbehouden. Van oudsher waren het alleen de monniken in Tibet die boeddhistische rituelen mochten uitvoeren. De laatste jaren is dit aan het veranderen: de mahayana vorm van het Tibettaans boeddhisme staat inmiddels ook open voor nonnen.

Nepal en Tibettaans boeddhistische kloosterlingen
De bezetting van Tibet door de Chinezen (1950) heeft grote gevolgen gehad voor het boeddhistische kloosterleven. Duizenden kloosterlingen ontvluchtten Tibet en volgden hun leider de Dalai Lama naar Nepal en India. Rond 1970 werd in Kopan, Nepal, een klooster gesticht door gevluchte Tibettaanse monniken. Later werd aan de voet van het mannenklooster een vrouwenklooster gebouwd. Dit Khachoe Gakyil klooster kreeg grote bekendheid onder de gevluchte Tibettanen. Aangezien het in Nepal van overheidswege verboden is Tibettaanse scholen op te richten, sturen veel ouders hun kinderen naar het klooster van Kopan. Omdat het klooster zo snel groeit, gaan de nonnen die hun opleiding hebben voltooid regelmatig op tournee om de rest van de wereld kennis te laten maken met hun leven en om geld in te zamelen voor de uitbreiding van hun klooster.

De mandala
Mandala is een woord uit het Sanskriet en betekent 'cirkel'. De mandala heeft een hindoeïstische oorsprong en dient als hulp bij het mediteren. Ook het maken van een mandala wordt gezien als manier om je te concentreren tijdens het mediteren. De basis van de mandala is altijd een cirkelvorm die wordt verdeeld in parten. Die kunnen met allerlei geometrische patronen en tekeningen worden opgevuld. Mandala's kunnen worden getekend, geschilderd, geboetseerd, gedanst of van fijn, gekleurd zand worden gemaakt. Dit laatste vergt uiterste concentratie. Op vooraf uitgezette lijnen worden met heel veel geduld gekleurde zandkorrels gestrooid. Daarvoor gebruiken de nonnen twee koperen buizen die met rustige gebaren over elkaar heen worden geschraapt, waardoor korrel voor korrel op de juiste plaats valt. Als de mandala af is, is het gebruik die vervolgens in stromend water uit te strooien; als teken van de vergankelijkheid van aardse materie.

Boeddhistische nonnen uit Nepalees klooster bezoeken Volkenkunde 30 oktober tm 4 november 2007
Museum Volkenkunde
Steenstraat 1 Leiden | t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl Openingstijden: di tm zo 10-17 uur
Entree museum: 7,50 / 4,00 / Mk geldig


Ingezonden persbericht