Unicef




Tsjaad stelt medewerkers Franse hulporganisatie in staat van beschuldiging
30 oktober 2007, Den Haag - Tsjaad heeft onder andere een aantal medewerkers van een Franse hulporganisatie in staat van beschuldiging gesteld. Ze waren volgens de Tsjadische regering van plan meer dan honderd kinderen naar Europa te ontvoeren.

De beschuldigingen zijn geuit jegens negen journalisten en medewerkers van de Franse hulporganisatie 'Zoe's Ark', zeven medewerkers van een Spaanse vliegmaatschappij en twee inwoners van Tsjaad.

Zoe's Ark zegt dat de medewerkers niet beter wisten dan dat de kinderen wezen uit de Sudanese regio Darfur waren. Unicef-medewerkers melden echter dat deze kinderen - die nu in een weeshuis in Abeche verblijven - 's nachts om hun ouders roepen en zeggen dat zij uit dorpen in Tsjaad zelf afkomstig zijn.

Frankrijk en Spanje zijn het niet eens met de beschuldigingen van Tsjaad, hoewel de Franse president Sarkozy de actie van de hulpverleners 'illegaal en onverantwoordelijk' heeft genoemd. Maar in Frankijk wordt de aanklacht van Tsjaad ook gezien als een poging om de zaak 'politiek uit te buiten'.

Bron: BBC News