Stichting Natuur en Milieu

Reclamelicht uit in Amsterdam?

30 oktober 2007 - PvdA en GroenLinks in de Amsterdamse gemeenteraad willen dat het stadsbestuur gaat onderzoeken of reclame- en sierverlichting voortaan na 12 uur s nachts uit kan. Aanleiding is de oproep die Stichting Natuur en milieu en De Provinciale Milieufederaties daartoe deden in het kader van de Nacht van de Nacht, die op 27 oktober 2007 voor de derde keer is gehouden.

Tijdens de Nacht van de Nacht doofde Amsterdam al een deel van de gemeentelijke verlichting. De gemeenteraadsfracties van coalitiepartijen PvdA en GroenLinks vragen het Amsterdamse college nu om het niet bij die ene nacht te laten. Eerder (19 oktober 2007) kondigde lichtstad Eindhoven aan de eerste gemeente in Nederland te willen zijn waar de reclameverlichting na elf uur 's avonds dooft.

Veel verlichting is s nachts volstrekt overbodig, het kost onnodig veel energie en levert bovendien ergernis op, zo stellen de fracties. Zij willen dat in Amsterdam kritisch wordt bekeken welke verlichting s nachts noodzakelijk is en welke s nachts (tussen 0.00 uur en 6.00 uur) uit zou kunnen. Te denken valt aan reclameverlichting, het uitlichten van gebouwen en binnenverlichting van kantoren die nu de hele nacht blijft branden.

Raadsleden Barn Geurts (GroenLinks) en Peggy Burke (PvdA) roepen het college op om ook te onderzoeken welke andere manieren er zijn om in Amsterdam s nachts zuiniger met licht om te gaan.

Lees hier de raadsnotitie van Barn Geurts en Peggy Burke (oktober 2007)

Publicatiedatum: 30-10-2007