Stadsdeel Zeeburg

Het project 3 Pleinen Plan is af!

Van een ontwerp voor één plein, naar een totaalplan voor de hele buurt

30 oktober 2007

In 1999 startte het stadsdeel Zeeburg met de planvorming voor de herinrichting van het Boniplein in het zuidwest kwadrant van de Indische Buurt. In 2002 werd het nieuwe Boniplein aangelegd. In de jaren er na werden ook plannen gemaakt voor het Ambonplein en Obiplein. Het project '3 Pleinen Plan' werd geboren! Uiteindelijk groeide de herinrichtingsplannen voor de drie pleinen uit tot een herinrichtingsplan dat de gehele buurt besloeg. Inmiddels zijn de laatste stenen gelegd en komt het project na 9 jaar tot zijn einde.

De openbare ruimte in het zuidwest kwadrant van de Indische Buurt is compleet vernieuwd en daar is het stadsdeel trots op. "Een langdurig project met een intensieve samenwerking tussen de buurtbewoners en het stadsdeel heeft uiteindelijk tot dit geweldige succes geleid!", aldus verantwoordelijk wethouder Openbare Ruimte Dennis Straat. Het Ambonplein voor (links) en na (rechts) na de vernieuwing tijdens het 3 Pleinen Plan
Het Ambonplein voor (links) en na (rechts) de vernieuwing tijdens het 3 Pleinen Plan.

Investering

Het stadsdeel heeft in de vernieuwing van de buurt veel geïnvesteerd, met bijdragen van de gemeente Amsterdam. Ook is in samenwerking met woningbouwcorporatie Ymere en het Amsterdams Fonds voor de Kunst een lichtkunstwerk gerealiseerd in de bestrating van het Ambonplein. De investeringen hebben niet alleen geleid tot een fraai beeld van de openbare ruimte, maar ook tot een verbetering van de sociale cohesie in de buurt. "Het is geweldig om te zien hoe er gebruik wordt gemaakt van de openbare ruimte. Niet alleen de buurtkinderen spelen op de nieuwe pleinen, maar ook de volwassenen vinden er hun plek in. De sociale controle op straat is verbeterd doordat de inrichting aantrekkelijk is voor verschillende doelgroepen en mensen elkaar in de vernieuwde openbare ruimte eerder ontmoeten en aanspreken dan voorheen", vertelt Dennis Straat.

Feestelijke openingsfestiviteiten

Het stadsdeel wil het bijzondere resultaat van dit project graag vieren. De uitvoering van het project heeft vanaf 2002 in fasen plaatsgevonden en is nu klaar. De straten, stoepen en pleinen zijn weer dicht. Wethouder Dennis Straat wil van dit moment gebruik maken om de buurtbewoners en andere betrokkenen in dit deel van de Indische Buurt te bedanken voor hun getoonde inzet bij de planvorming en het geduld tijdens de langdurige uitvoering, maar met name ook te feliciteren met hun prachtig vernieuwde buurt! Op 31 oktober 2007 opent wethouder Dennis Straat de nieuwe inrichting van deze buurt samen met de buurtbewoners feestelijk op het Ambonplein.