Gemeente Ede

nummer 215 / Ede, 30 oktober 2007

onderzoek Iriszorg
Ruim 2000 ernstig alcoholverslaafden in Valleiregio

In de Valleiregio wonen naar verwachting 2000 tot 2200 ernstig alcoholverslaafden. Met name het toenemend alcoholgebruik onder jongeren baart zorgen. Geschat wordt dat de maatschappelijke kosten van overmatig alcoholgebruik in de Valleiregio 80 miljoen euro per jaar bedragen.

IrisZorg heeft, in opdracht van centrumgemeente Ede, onderzoek gedaan naar het vóórkomen van ernstige alcoholproblematiek in de Valleiregio. De Valleiregio bestaat uit de gemeenten Wageningen, Ede, Barneveld, Scherpenzeel, Rhenen, Renswoude en Veenendaal.

IrisZorg concludeert op basis van risicofactoren als zwaar roken, het aantal werklozen, het aantal arbeidsongeschikten en het aantal alleenstaanden dat het aantal alcoholverslaafden waarschijnlijk rond de 7700 à 8275 ligt. Dat is iets onder het landelijk gemiddelde van 3,7 %. Hiervan zijn naar schatting 2000 à 2200 personen zo ernstig verslaafd dat zij intensieve zorg nodig hebben om hun verslaving aan te pakken.

IrisZorg concludeert dat jongeren ook in de Valleiregio steeds meer gaan drinken. Dit kan op termijn tot grote problemen leiden. De gemeente Ede deelt deze zorg en beraadt zich op mogelijkheden om dit probleem aan te pakken. Ook het aantal ouderen dat van jongs af aan gewend is om veel te drinken, neemt flink toe. Iriszorg adviseert de gemeenten en instanties in de Valleiregio tijdig preventieve maatregelen te treffen.

Mensen die te veel drinken hebben vaak meerdere problemen. Het is niet altijd duidelijk of ze drinken omdat ze problemen hebben, of dat ze problemen hebben omdat ze drinken. In ieder geval vervallen ze vaak van kwaad tot erger en stapelen de problemen zich op. Zelden is alcoholproblematiek de directe reden voor iemand om hulp te zoeken. Meestal zijn problemen op maatschappelijk en sociaal vlak, met name financiële problemen, dreigende echtscheiding of uit huis zetting, directe aanleiding om zich (gedwongen) tot zorg te wenden. Ondanks de ernst van lichamelijke, psychische en psychiatrische klachten zijn deze vaak niet de eerste reden om hulp te zoeken. De zorg voor deze groep vormt een onderdeel van de Wet op de maatschappelijke ondersteuning, de Wmo. Om deze groep goed te helpen hun leven weer op de rit te krijgen moeten veel verschillende instanties goed samenwerken. Dit gebeurt binnen de kaders van de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg, de OGGZ.

Het onderzoeksrapport van IrisZorg bevat veel praktische aanbevelingen waar gemeenten en hulpverleningsinstanties hun voordeel mee kunnen doen. De gemeente Ede gaat daarom het onderzoek aanbieden aan de andere gemeenten in de Valleiregio en de instanties die daar aan hulpverlening en preventie werken.

---