Politie Groningen

Met aanhouding vier jeugdigen enkele honderden graffitizaken opgelost

Groningen, 30-10-2007 o De politie heeft vier jongeren in de leeftijd van 18 tot 28 jaar aangehouden. Het viertal wordt verdacht van het spuiten van enkele honderden graffititags. Muren, lantaarnpalen, electriciteitskasten en puien werden besmeurd. De tags zijn verspreid over de stad Groningen aangetroffen. De jongeren komen uit Groningen, hoewel één inmiddels is verhuisd.

Het viertal noemde zichzelf de AH-crew. AH staat voor Altijd Hardcore. Daarnaast hadden ze alle vier een eigen tag. Het gaat dan om de tags Dune, Ibi, Igor en Wine. Deze tags gingen meestal gepaard met de AH-tag. Het viertal ging in wisselende samenstelling op pad en was sinds 2000 actief.

Op heterdaad betrapt

De zaak kwam aan het licht dankzij een heterdaad aanhouding. Een 22-jarige Stadjer werd op 23 september aan de Vismarkt betrapt. Hij spoot graffiti op de bloemenwagen. De tag die hij daar spoot werd ook elders in de stad aangetroffen. In het onderzoek kwamen vervolgens ook de drie andere jongeren in beeld. De Stadjers zijn afgelopen twee weken na elkaar aangehouden. Alle vier hebben ze een bekennende verklaring afgelegd.

Schoon, Heel en Veilig

Het onderzoek werd verricht door een graffiti-team van de basiseenheid centrum. Op grond van het project Schoon, Heel en Veilig van de gemeente Groningen zijn zij actief ten aanzien van jeugdoverlast in de stad. Na het aanbrengen van de graffiti wordt door de gemeente en ook door de woninginstelling snel aangifte gedaan. Hierna wordt met de milieudienst van de gemeente afgesproken het geheel snel te verwijderen. Het project Schoon, Heel en Veilig heeft ook als doel de binnenstad als huiskamer van Groningen clean te houden van graffiti tekeningen om daarmee verloedering te voorkomen.

Aangifte

Hoewel de totale schade van opruimwerkzaamheden loopt in de tienduizenden euros, is er nauwelijks aangifte gedaan. Hoewel het in deze zaak gaat om enkele honderden locaties, zijn er maar zeven aangiftes bekend. Dat maakt een onderzoek voor de politie lastiger. De politie roept de inwoners van Groningen dan ook op om vooral aangifte te doen. Graffiti is een vorm van vernieling en de herstelkosten lopen snel op.

graffity AHcrew