Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie Werk en Inkomen

Afdeling Communicatie

Persbericht Postbus 11563 2502 AN Den Haag Ons kenmerk 2007/2716 Prinses Beatrixlaan 82 Datum 29 oktober 2007 2595 AL Den Haag Telefoon (070) 304 44 44 Fax (070) 304 44 45 www.iwiweb.nl

IWI: Betere informatie-uitwisseling nodig voor schooluitvallers

Een leerling- of jongerenvolgsysteem kan een belangrijke bijdrage leveren aan het be- strijden van voortijdige schooluitval. In zo'n volgsysteem moet informatie samenkomen over dienstverlening vanuit organisaties in onderwijs, zorg en werk en inkomen. Uit on- derzoek van de Inspectie Werk en Inkomen blijkt dat CWI's en gemeenten schooluitval- lers aansporen om onderwijs te volgen tot ze een startkwalificatie behalen. Maar CWI en sociale dienst volgen jongeren niet meer als ze weer onderwijs genieten. Daardoor is niet bekend wat hun inspanningen uiteindelijk opleveren.

CWI en sociale dienst stellen bij hun activiteiten voor voortijdige schoolverlaters school boven werk. Ze willen dat deze schoolverlaters alsnog een startkwalificatie of anders een zo hoog mogelijk niveau halen. Dat kan via school of via een leer/werkplek. Doorgaans vindt er geen terugkoppeling plaats of een jongere uiteindelijk wel of geen startkwalificatie heeft behaald. Om schooluitvallers goed in beeld te hebben en te houden, is een goede registratie tot en met het behalen van een startkwalificatie van belang. Een goede informatie-uitwisseling tussen de diverse dienstverleners is hierbij noodzakelijk. De registratiesystemen van de afzonderlijke instanties die hier een rol spelen, zijn nu nog niet compatibel. Het onlangs ingevoerde onder- wijsnummer en de bouw van een digitaal loket bieden goede aanknopingspunten voor een slui- tend jongerenvolgsysteem.

Voor een toelichting kunt u bellen met Erik Stolk (070 304 4639 of 06 5102 4559). Het rapport `Doorstart voor de schooluitvaller. Onderzoek naar de dienstverlening van CWI en sociale diensten aan voortijdige schoolverlaters' kunt u downloaden van www.iwiweb.nl of opvragen bij de afdeling Communicatie (070 304 47 63).
De Inspectie Werk en Inkomen draagt door haar toezicht bij aan het doeltreffend functioneren van het stelsel van werk en inkomen. IWI is de onafhankelijke toezichthouder voor de minister van SZW.