Saxion Hogescholen
BR>

di 30 oktober 2007

Saxionstudenten maken plan voor natuurterrein en visvijver in Heino

Op initiatief van de heer A. Schrijver, eigenaar van een terrein grenzend aan landgoed Relaer in Heino, maken vierdejaars studenten Milieukunde van Saxion Hogescholen in Deventer, Jobert Averesch, Jeroen Haan, Kjell Haas, Nick Keupink en Robin Liefers, een inrichtingsplan voor dit terrein.

De afbraak van oude stallen schept de mogelijkheid van een nieuwe bestemming. Onderdeel van het natuurontwikkelingsplan is om op het terrein, vijfenhalve voetbalvelden groot, een vijver aan te leggen voor zowel waterberging als de natuurlijke reproductie van vis. Het plan is onderdeel van het project `Nieuwe landgoederen'. Een project waarbij de Plattelandswerkplaats Salland plus particuliere opdrachtgevers helpt hun plannen op dit gebied te realiseren.

De vijver, ongeveer een vierde van het terrein, moet een leefgebied worden voor vissoorten als steur, karper en zeelt. De visstand moet op een natuurlijke manier op peil blijven. Tegelijkertijd moet de vijver dienen als waterberging. Een lastige combinatie, waarvoor de studenten Milieukunde oplossingen vonden. In samenwerking met Waterschap Groot Salland onderzochten de studenten hoe de inrichting van de vijver moet zijn om ecologisch goed te functioneren.

Voor de bekostiging wordt een beroep gedaan op de Rood voor Rood-regeling. De regeling houdt in dat bij sloop van agrarische opstallen die geen functie meer vervullen, bijvoorbeeld oude stallen, de eigenaar het recht heeft op het erf een nieuwe woning te bouwen. Onder voorwaarde dat de meerwaarde ten opzichte van het gesloopte pand wordt ingezet voor natuurontwikkeling. Een subsidie ter hoogte van die meerwaarde maakt realisatie van het natuurontwikkelingsproject mogelijk.

Voor deze opdracht zette de Plattelandswerkplaats Salland plus (studenten)adviesbureau `de Oase' in, bestaande uit de vijf Milieukundestudenten. Onder begeleiding van een docent verrichtten zij een inrichtingsstudie, uitmondend in een inrichtingsvoorstel. Opdrachtgever Schrijver streeft er naar het plan opgenomen te krijgen in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied. Ideeën en wensen kunnen tot begin volgend jaar bij de provincie worden ingediend.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------