Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen over vorming van één inspectieorganisatie

30 oktober 2007 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoorden op kamervragen over het voornemen van LNV om de Voeldsel en Waren Autoriteit, de Plantenziektenkundige Dienst, en de Algemene Inspectiedienst onder te brengen in één dienst.

Meer informatie

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen
D i rectie Juridische Zaken
Geachte Voorzitter,
Hierbij doe ik u, mede namens de minister-president, de antwoorden op de vragen van het lid Weekers c.s. over de vorming van één inspectieorganisatie toekomen.
1
Wat is de actuele stand van zaken in uw voornemen om de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de Plantenziektenkundige Dienst (PD) en de Algemene Inspectie Dienst (AID) te integreren tot één inspectieorganisatie?1
Momenteel wordt door de leiding van de drie diensten de laatste hand gelegd aan een plan van aanpak om de fusie uiterlijk in 2011 te realiseren. In dit plan van aanpak wordt ingegaan op de besturing van het fusieproces, de veranderstrategie en de fasering. De verwachting is dat dit plan in de loop van de maand november 2007 besproken kan worden met de medezeggenschap en vertegenwoordigers van de betrokken beleidsdirecties van VWS en LNV.

2
Kunt u duidelijkheid verschaffen over de uitgewerkte vormgeving van deze nieuwe dienst; de onderscheiden opties rond de hoofd- en nevenvestigingsplaats en het sociaal begeleidingskader om werknemers van werk naar werk te begeleiden? Over de vormgeving van de nieuwe dienst kan ik in dit stadium nog geen duidelijkheid geven. Een plan van aanpak is, zoals gezegd, in voorbereiding. Het streven is om in december 2007/januari 2008 een Kaderbesluit te presenteren waarin de contouren van de nieuwe dienst per 2011 worden beschreven. Onder meer zullen daarbij de vestigingsplaatsen aan de orde komen.
Voor het sociaal begeleidingskader wordt vanaf (waarschijnlijk) 1 januari 2008 gebruik gemaakt van alle beschikbare mogelijkheden uit het nieuwe Sociaal Beleidskader waaraan momenteel door het ministerie van BZK wordt gewerkt.
1 Aanhangsel Handelingen, nr. 2257, vergaderjaar 2006-2007

Op welke wijze geeft u bij deze reorganisatie uitvoering aan de motie-Weekers c.s.2, waarin de Kamer haar zorgen heeft geuit over de sluimerende uittocht van Rijksdiensten uit Limburg en de regering heeft opgedragen "...de reorganisaties van rijksdiensten zodanig te coördineren en te regisseren, opdat zoveel mogelijk werkgelegenheid bij rijksdiensten en ZBO's in Limburg behouden blijft en de Limburgse vestigingen in elk geval niet meer dan evenredig bijdragen aan de rijksbrede taakstelling van de ambtenarenreductie...”?
Bent u bereid pas tot definitieve besluitvorming over te gaan nadat de Kamer zich ook heeft kunnen vergewissen dat met uw voorgenomen besluitvorming ook overeenkomstig de eerdergenoemde motie-Weekers wordt gehandeld?
Met de vorming van één LNV-inspectieorganisatie3 wordt invulling gegeven aan het kabinetsbeleid om te komen tot een grotere efficiency in de rijksdienst. Ik heb u in mijn brief van 4 juli 2007 aangegeven waarom ik tot de opheffing van het stafkantoor van de AID in Kerkrade over wil gaan.4 Het gaat hierbij om circa 80 arbeidsplaatsen, waarvan er ongeveer 70 worden ingevuld door medewerkers die in Zuid Limburg wonen. Daarbij is er naar mijn mening geen sprake van een onevenredig hoge krimp in Limburg. Daarnaast is in reactie op de motie Weekers c.s. reeds gesteld dat het kabinet de consequentie accepteert dat werkgelegenheid in regio's verloren gaat bij het realiseren van een effectievere en efficiëntere overheid. Wel wordt erop toegezien dat - voor zover de mogelijkheden dat toelaten - er geen te grote onevenredigheden tussen regio's zullen ontstaan.5 De coördinerende rol hierin ligt bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

4
Wanneer hebt u gesprekken gevoerd met de provincie Limburg en de gemeente Kerkrade over een eventuele verplaatsing van het AID-kantoor en wat hebben die gesprekken opgeleverd?
Op 24 augustus 2007 heeft de directeur van de AID de gedeputeerde van de provincie Limburg mondeling geïnformeerd over de voornemens t.a.v. de vorming van één LNV inspectieorganisatie en de gevolgen daarvan. Op 4 september 2007 heeft de directeur van de AID de burgemeester van Kerkrade mondeling geïnformeerd. Daarnaast heb ik de Commissaris van de Koningin in Limburg, de burgemeester van Kerkrade en de voorzitter van de regio Parkstad Limburg schriftelijk geantwoord op schriftelijke vragen over datzelfde voornemen.
Zij delen de mening dat de bestuurlijke overlap en drukte op het terrein van toezicht en handhaving moet worden verminderd, zodat de Rijksoverheid haar werk efficiënter en effectiever kan organiseren. Dit kan leiden tot centralisatie van diensten. Zij zijn daarnaast
2 Kamerstuk 29 800 XIII nr. 61.

3 Overigens is het takenpakket van de nieuwe dienst groter dan alleen inspecties.
4 Aanhangsel Handelingen, nr. 2257, vergaderjaar 2006-2007
5 Kamerstuk 29 800 XIII nr. 77.
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad

29 oktober 2007 TRCJZ/2007/3420 3
van mening dat organisatorische centralisering niet automatisch gelijk staat aan geografische centralisering.

6
Kunt u deze vragen voorafgaande aan de behandeling van de begroting Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit beantwoorden?
Ja.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg