UMC Utrecht


UMC's werken samen in biotechnologie

Het Erasmus MC en het Universitair Medisch Centrum Utrecht hebben samen het biotechnologiebedrijf Cavadis BV opgericht, dat zich gaat toeleggen op de ontwikkeling van diagnostische en therapeutische technieken voor patiënten met het risico op coronaire ziekten als gevolg van de aanwezigheid van instabiele plaques in de bloedvaten.

Cadavis zal gebruik maken van wetenschappelijke gegevens van Arthero-Express, een biobank die beschikt over meer dan 1.500 uitgebreid gekarakteriseerde artherosclerotische plaques met daaraan gekoppelde klinische informatie, zoals gegevens over het verloop van de behandeling.

Cavadis maakt gebruik van state-of-the-art bioinformatica waarmee het mogelijk is deze ruwe medische, histologische en biochemische data te ontrafelen. Naar verwachting zal dit leiden tot de ontdekking van biomarkers voor nieuwe diagnostische producten en beeldvormende technieken voor instabiele plaques en tot nieuwe doelen voor de ontwikkeling van geneesmiddelen.

Met het oog hierop is al een strategische samenwerking afgesloten met een groot farmaceutisch bedrijf. De samenwerking houdt onder meer in dat dit bedrijf regelmatig investeert in Cavadis op basis van bereikte resultaten.

Mede-oprichters van Cavadis zijn het Erasmus MC Biomedical Fund en onderzoekers van de afdelingen Experimentele Cardiologie en Bioinformatica van beide centra. "Cavadis is het unieke resultaat van succesvolle samenwerking tussen twee vooraanstaande Nederlandse universitair medische centra. Deze kunnen elkaar uitstekend aanvullen en als resultaat ervan bedrijven oprichten zoals Cavadis," aldus Tom Schwarz, partner in het Erasmus MC Biomedical Fund en bestuurder a.i. van Cavadis. "Het is spannend om deel uit te maken van dit enthousiaste team van oprichters. De eerste strategische samenwerking die we zijn aangegaan met de industrie, laat zien dat Cadavis een speler van wereldklasse kan worden."

"De afgelopen jaren hebben we de Arthero-Express Biobank ontwikkeld tot zijn huidige grootte", zegt Gerard Pasterkamp, hoogleraar Experimentele Cardiologie in Utrecht en hoofd van het wetenschappelijk onderzoek van Cavadis. "Dankzij onze samenwerking met de afdeling Bioinformatica van het Erasmus MC, onder leiding van prof.dr. Peter van der Spek, kunnen we de enorme hoeveelheid gegevens in de biobank bewerken om nieuwe clues te vinden in de strijd tegen instabiele plaques."

Het Erasmus MC behoort tot de nationale en internationale top van onderzoeksinstituten. Onderzoeksactiviteiten variëren van fundamenteel biomedisch onderzoek, klinisch onderzoek en epidemiologie tot maatschappelijke gezondheidszorg en beleid en management in de gezondheidszorg. Als grootste universitair medisch centrum in Nederland, met 2.500 studenten, 1.500 wetenschappelijke stafleden en meer dan 12.000 medewerkers, biedt Erasmus MC referente en top-referente medische zorg aan 3 miljoen mensen in Zuidwest Nederland.

Het UMC Utrecht bestaat uit het Academisch Ziekenhuis Utrecht, de Faculteit Geneeskunde en het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek zijn de drie kerngebieden waarop het medisch centrum werkzaam is.

Zie ook:
www.erasmusmc.nl
www.umcutrecht.nl
www.cavadis.com

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fred Balvert, Pers- en wetenschapsvoorlichter Erasmus MC, telefoon 010 408 8020 of 06 - 4143 1721, of Ilse van Wijk, Persvoorlichter Universitair Medisch Centrum Utrecht, telefoon: 088 7557483.
dinsdag 30 oktober 2007