1. Inspraak bestemmingsplan De Meern Centrum
Het voorontwerp bestemmingsplan voor De Meern Centrum is vrij gegeven voor inspraak. Het bestemmingsplan is nodig om het nieuwe centrum van De Meern te ontwikkelen. De inspraakprocedure loopt van 8 november 2007 tot en met 5 december 2007.
In een bestemmingsplan wordt aangegeven waarvoor grond mag worden gebruikt, bijvoorbeeld voor woningen, winkels, horeca, groen of een weg. Ook wordt aangegeven wat er mag worden gebouwd. Om rondom de Meernbrug het nieuwe centrum van De Meern te kunnen realiseren, moet het bestemmingsplan dat voor dit gebied geldt worden aangepast. Het voorontwerp bestemmingsplan dat nu in de inspraak gaat, is gebaseerd op het stedenbouwkundig plan voor het nieuwe centrum. Op het stedenbouwkundig plan heeft een ieder in april kunnen reageren en dit is inmiddels door het college vastgesteld.
De gemeente organiseert op 14 november een inloopavond in het Wijkservicecentrum, Dorpsplein 1 in Vleuten. Iedereen kan tussen 17.00 en 20.00 uur binnenlopen voor informatie over het voorontwerp bestemmingsplan. Ook kan men tijdens de bijeenkomst inspraakreacties mondeling en schriftelijk indienen. Tijdens de inloopavond zijn deskundigen aanwezig om het bestemmingsplan toe te lichten en vragen te beantwoorden.
Ter inzage
Vanaf 8 november lig het voorontwerp bestemmingsplan dat bestaat uit de toelichting, de voorschriften en de plankaart onder meer ter inzage bij het Wijkservicecentrum. Tijdens kantooruren en op donderdag van 9.00 tot 21.00 uur kan men daar de stukken bekijken.
2. Evaluatie Milieubeleidsplan 2003-2008
In 2003 maakte de gemeente een Milieubeleidsplan. Daarin staan kaders voor het gemeentelijk milieubeleid tot 2008. Uit een evaluatie blijkt dat het zinvol is om te werken met een gemeentelijk Milieubeleidsplan. Zo heeft de keuze voor een gebiedsgerichte aanpak van het gemeentelijk milieubeleid er toe bijgedragen dat milieu een integraal onderdeel uitmaakt van plan- en beleidsontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan de gemeentelijke Structuurvisie 2030. Ook heeft het Milieubeleidsplan 2003-2008 bijgedragen aan bewuste inzet van monitoring om inzicht te krijgen in de relatie tussen activiteiten in de stad en milieuresultaten.
Het is de bedoeling om in een nieuw vijfjaren plan de kaders voor het gemeentelijk milieubeleid bij te stellen. Het Milieubeleidsplan 2003-2008 richt zich vooral op de verschillende afzonderlijke milieubeleidsvelden zoals lucht, water, groen, energie. Uitgangspunt in het nieuwe beleidsplan worden milieuthema's die breder of integraler van opzet zijn. Gezondheid en klimaat & energie zijn hiervan voorbeelden.
De gemeenteraad wordt betrokken bij het opstellen van het nieuwe milieubeleidsplan. Ook volgt er nog een inspraakronde. Het nieuwe milieubeleidsplan verschijnt in 2008.
3. Utrecht decor wereldrecordpoging 10.000 meter in 2009
In juni 2009 komt de mondiale wereldtop op hardloopgebied naar Utrecht. Op de atletiekbaan in Overvecht wordt dan een aanval gedaan op het wereldrecord 10.000 meter voor vrouwen. Dit als de gemeenteraad het advies van het college overneemt en ¤ 40.000 euro beschikbaar steltt voor de organisatie van deze wereldrecordpoging. Dit bedrag is nodig voor een bijdrage in de kosten van onder andere de (logistieke) organisatie en side-events voor de jeugd. Als een wereldrecordtijd wordt gelopen, gaat Utrecht de boeken in als de stad waar de snelste tijd op 10.000 meter ooit door een vrouw is gelopen.
In mei 2007 vond op de atletiekbaan Overvecht het NK 10.000 meter plaats. Na afloop heeft de Atletiekunie de organisatie (atletiekverenigingen Phoenix en U-track) gevraagd om voor 2008 en 2009 dit NK op de baan wederom te organiseren. De organisatie koos ervoor vanwege de omvang van het evenement 2008 aan zich voorbij te laten gaan en zich te concentreren op 2009. In overleg met topatlete Lornah Kiplagat (die op 14 oktober 2007 in Italië wereldkampioene op de halve marathon werd in een wereldrecordtijd) is het idee ontstaan om naast het NK 10.000 meter voor mannen en vrouwen, ook een wereldrecordpoging 10.000 meter voor vrouwen te organiseren.
Naast dit topsportevenement is ook aandacht voor de breedtesport. Phoenix draait al mee in het project Meedoen Allochtone Jeugd door Sport en kijkt met de Atletiekunie hoe een verband kan worden gelegd tussen dat project en het evenement.
Persbericht
Gevonden voorwerpen voortaan via Gemeente
De gemeente Utrecht neemt vanaf 1 januari 2008 de afhandeling van gevonden voorwerpen over van de politie. De afhandeling is volgens de wet een gemeentelijke taak, die tot toe door de politie werd uitgevoerd. Omdat deze dienstverlening niet tot de kerntaken van de politie behoort, draagt de politie de afhandeling van gevonden voorwerpen over. Dit najaar volgt een publiekscampagne om inwoners te informeren.
Mensen die binnen de gemeente Utrecht iets verliezen of iets vinden kunnen vanaf begin 2008 op zes plekken terecht: bij het gemeentelijke telefoonnummer (030 286 00 00), op de website
Voor het teruggeven van gevonden voorwerpen aan de rechtmatige eigenaar werkt de gemeente samen met UB2000 op Kanaalweg 50, langs het Merwedekanaal. UB2000 is een werkgelegenheidsproject dat bij een breed publiek al bekend is van de fietsenstallingen U-Stal.
Het internet wordt een belangrijk instrument voor vinders en verliezers. Het melden van gevonden en verloren voorwerpen kan op het bovengenoemde gemeentelijke internetadres. Bovendien kunnen verliezers en vinders uit de regio Utrecht met ingang van januari 2008 ook terecht bij de site,
Noot voor de media
Voor vragen over dit persbericht kunt u terecht bij bestuurscommunicatie gemeente Utrecht, Gerard Derksen 030 - 286 11 68/06 - 27 03 07 14.