Universiteit Twente

Gedragsschaamte bij obesitaspatiënten

Zwaarlijvigen schamen zich het meest voor hun lichaam. Maar hebben ze daarnaast een sociale fobie, dan staat gedragsschaamte voorop. Dat stelt Yvette Leferink in een onderzoek over obesitas en sociale angst, waarmee zij op dinsdag 30 oktober 2007 haar studie psychologie aan de Universiteit Twente afrondt.

Leferink benaderde 37 mensen die voor ernstig overgewicht onder behandeling waren bij Previtas, een Hengelose kliniek voor gewichtsmanagement van de Ziekenhuisgroep Twente. Ze stelde deze patiënten niet alleen vragen op het gebied van schaamte, maar vroeg hun ook een verhaal over hun schaamtegevoelens te schrijven. Dat slechts de helft daartoe bereid was, vindt Leferink opmerkelijk. "Mogelijk schamen mensen zich voor het feit dat ze zich schamen."

De onderzoekster verwachtte dat lichaamsschaamte de belangrijkste vorm van schaamte zou zijn bij dikke mensen, en dat bleek inderdaad het geval. Minder voor de hand ligt haar tweede onderzoekuitkomst. Ze ontdekte dat bij obesitas-patiënten sociale fobieën vooral samenhangen met gedragsschaamte. Zwaarlijvigen die sociale situaties mijden, zijn dus eerder bang om iets doms te zeggen of te doen dan dat ze zich schamen voor hun uiterlijk.

Eetbuien

Obesitas wordt in de medische wereld niet gezien als een psychische aandoening, aldus Leferink. Maar obesitaspatiënten hebben vaak bijkomende klachten die wel als zodanig kunnen worden aangemerkt, het hebben van ongecontroleerde eetbuien bij voorbeeld. Mensen die daaraan lijden, blijken significant meer sociale angsten en schaamtegevoelens te ervaren. Ook obese mensen die aangaven gediscrimineerd te zijn bleken meer schaamtegevoelens en sociale angsten te hebben.

Het onderzoek toont enkele uitschieters van obesitaspatiënten die zich extreem schamen. Dat obesitaspatiënten zich als groep meer schamen dan anderen, kan echter niet worden geconcludeerd. Daarvoor ontbreekt het aan controlegroepen, aldus Leferink.

Noot voor de pers:

Het afstudeeronderzoek is getiteld: An explorative study on the role of body shame in social phobia among obese people / Een exploratieve studie naar de rol van lichaamsschaamte in sociale fobie bij obesitas-patiënten.

Contactpersoon Universiteit Twente, drs. B. Meijering, 053-489 4385, b.meijering@utwente.nl

Top
Laatst gewijzigd op 07-11-2007 11:07:58 door Webmaster