Lespakket over graanketen gewild

16/10/2007 15:26



Hoofdproductschap Akkerbouw



De 2.000 basisscholen die meedoen aan het Nationaal Schoolontbijt heb-ben voor ruim 3.000 groepen in de bovenbouw het lespakket over de graanketen besteld. Het lespakket geeft scholieren inzicht in het traject dat graankorrels afleggen van de akker van de graanteler, via de be- en ver-werkende meelindustrie en de bakker tot op het bord van de scholier. "In-tentie is scholieren bij te brengen wat er komt kijken bij het maken van een natuurproduct als brood", legt secretaris Matthé Elema van het Product-schap Granen, Zaden en Peulvruchten uit.

Het lespakket omvat een kleurrijke wandplaat, die de graanketen uitbeeldt. Op een DVD kunnen de scholieren enkele wetenswaardigheden over graan vinden, als ook de al eerder uitgegeven educatieve jeugdfilm 'Brood en het wonder van de tarwe'. Een zakje met tarwekorrels maakt het mogelijk in de klas proefjes te doen, zoals het zaaien, proeven of malen van tarwe. De begeleidende handlei-ding geeft docenten verdere informatie en meer tips om scholieren kennis te laten maken met graan.

Het pakket sluit aan bij het Nationaal Schoolontbijt. Dit evenement voor basis-scholen vindt dit jaar plaats van dinsdag 30 oktober t/m vrijdag 2 november on-der het motto 'Samen ontbijten = Goud'. Elema: "We benutten dit prachtige eve-nement van de sector graag om scholieren meer over de herkomst van ons da-gelijks brood bij te brengen. Er komt veel kijken bij het maken van brood en an-dere etenswaren van granen. Net als bij andere agrarische producten is het be-sef over de relatie tussen het boerenland en ons eten maar beperkt aanwezig bij de jeugd. Met dit fraaie lespakket brengen we de scholieren dus ook een beetje terug naar de natuur."

Het Productschap GZP kwam met het initiatief voor het lespakket op verzoek van de maalindustrie. De kosten worden gedeeld met de campagne 'Akkerbouw brengt land tot leven' van de commissie Teeltaangelegenheden van het Hoofd-productschap Akkerbouw. Basisscholen konden het pakket bestellen via de or-ganisatie van het Nationaal Schoolontbijt.

De redactie en productie van het lespakket lag in handen van PRLT Communi-catie in Zoetermeer. Bij dit bureau kunnen basisscholen nog de gratis lespakket-ten bestellen. Zij kunnen dit doen door een e-mail te sturen aan prlt@prlt.nl on-der vermelding van 'Lespakket Graan voor brood' en het aantal groepen van de bovenbouw waarvoor een pakket gewenst wordt.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.








Hoofdproductschap Akkerbouw